İstanbul'da bin 218 kamu binası depreme hazır

İstanbul Valiliği tarafından yürütülen İSMEP kapsamında, kentte 10 yılda toplam bin 218 kamu binası depreme hazır hale getirildi.
İstanbul'da bin 218 kamu binası depreme hazır

AA muhabirinin İstanbul Valiliği'nden aldığı bilgiye göre, 1998'de yürürlüğe giren "Deprem Bölgelerinde Yapılacak Yapılar Hakkında Yönetmelik"ten önce inşa edilen okul, yurt, hastane gibi öncelikli kamu binalarının sismik risk karşısındaki durumlarının incelenip güçlendirilmesi veya yıkılıp yeniden yapılması çalışmaları devam ediyor. 

Valilik bu kapsamda, "Deprem Riskinin Azaltılmasına Yönelik Yürütülen Çalışmalar" başlığıyla afet öncesi ve sonrası dönemde, oluşabilecek zararları en aza indirmek amacıyla deprem ve benzeri afetlere karşı  "İstanbul Sismik Riskin Azaltılması ve Acil Durum Hazırlık Projesi"ni (İSMEP) hayata geçirdi.

İstanbul Proje Koordinasyon Birimi tarafından 2006'dan beri yürütülen projeyle afet öncesi, afet anı ve afet sonrası için hazırlık, zarar azaltma, müdahale ve iyileştirmeye yönelik destekleyici ve önleyici uygulamalar ele alınıyor.

Projeyle yapım yılı, binanın fay hattına uzaklığı, kullanıcı sayısı, bina büyüklüğü gibi kriterlere göre yapılan çalışmalar sonucunda, İstanbul genelindeki bin 218 kamu binasında deprem riski asgari düzeye indirildi.

İSMEP kapsamında ayrıca bugüne kadar bin 382 kamu tesisine ait 2 bin 212 binanın depreme karşı güçlendirme fizibilite çalışmaları tamamlandı. 61 kamu tesisine ait 122 binada ise çalışmalar devam ediyor.

"3 milyar lira harcandı"

İstanbul Valisi Vasip Şahin, Marmara Depreminin, Türkiye'nin yaşadığı en büyük felaketlerden olduğunu söyledi.

Kendisinin de buna tanıklık ettiğini dile getiren Şahin, depremin yaralarının uzun yıllardır sarılmaya çalışıldığını kaydetti.

Şahin, başta devlet olmak üzere ilgili tüm kurumların depreme yönelik çalışmalar yaptığını aktararak, "Yasal ve teknik altyapı ile tecrübe konusunda önemli aşama oldu. İstanbul'da da olası bir depreme karşı başta kentsel dönüşüm olmak üzere önemli çalışmalar yapıldı. Biz de valilik olarak kamu binalarının, köprülerin, otoyolların güçlendirilmesi konusunda çalışmalar yaptık ve yapmaya devam ediyoruz. Valilik bünyesindeki İSMEP ile bugüne kadar bu çalışmalar için 3 milyar lira yatırım yaptık. Bu kapsamda bin 218 bina ya yeniden yıkılarak ya da güçlendirilerek hizmete hazır hale getirildi. Okul, hastane, tesis, köprüler onarıldı." diye konuştu.