İstihdam artışı umut veriyor

İŞKUR, her yıl binlerce vatandaşın istihdamına aracılık ediyor. Konya’da istihdam artışına büyük katkı sağladıklarını belirten Emrah Keleş, “İŞKUR, istihdamın artırılması, işsizliğin azaltılması için işgücü piyasasının en önemli aktörlerindendir.” dedi.
İstihdam artışı umut veriyor

İŞKUR 2022 yılında Türkiye genelinde toplam 1 milyon 400 bin kişinin istihdamına aracılık etti. Konya’da da her yıl binlerce vatandaşın istihdam edilmesini sağlıyor. İşsizliğe karşı büyük katkı sağladıklarını söyleyen Konya Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürü Emrah Keleş, “İstihdamın artırılması, işsizliğin azaltılması için çalışan; danışmanlık hizmetleri, Aktif İşgücü Programları ve istihdam hizmetleriyle iş arayanların ve öğrencilerin çalışma hayatına girişlerine katkı sunan İŞKUR, İşgücü Piyasasının en önemli aktörlerindendir. İnsanların kendini geliştirebilmesi, yaşamını maddi ve manevi anlamda sürdürebilmesi, toplum içindeki sosyal rolünü yerine getirebilmesi için çalışmaya, üretmeye ve gelir elde etmeye ihtiyacı var. Bu nedenle Kurum olarak mevcut istihdamın korunması, artırılması ile işsizlikle mücadele etmeye işgücü piyasasına girmeye hazırlanan gençlere yönelik faaliyetlerimize devam ediyoruz.” sözlerine yer verdi.

emrah-keles-2.jpg

‘ŞEHRİMİZDE İSİTHDAMIN GELECEĞİ UMUT VERİYOR’

Konya’nın ülke ekonomisine ciddi katkı sağladığını ve bu yüzden istihdam geleceğinin umut verdiğini belirten Keleş, “İlimiz hem Türkiye’nin hem de İç Anadolu Bölgesinin tarım, ticaret, sanayi ve turizmde merkez il olarak bölgedeki diğer illere rehberlik görevini yerine getiren, ülke ekonomisine ciddi katkılar veren bir üretim şehri konumundadır. Genç nüfus potansiyeli, 5 üniversitede öğrenim gören yaklaşık 150 bin öğrencisi ile işgücü piyasasının arz yönünü güçlendirmektedir. Piyasanın talep yönü de bilindiği gibi güçlü sanayi altyapısı ile gelişime açıktır. Gerek ulusal gerekse de uluslararası yatırım yönünden geleceğe umutla bakan şehrimizde istihdamın geleceği de umut vermektedir. Konya Ticaret Odası'nın çalışmalarından edindiğimiz bilgiye göre Makine İmalat Sanayi, Otomotiv Yan Sanayi, Plastik, Tarım Makineleri, Araç Üstü Ekipmanları, Ayakkabı, Mobilya, Gıda sektörleri öne çıkan sektörlerdir. Türkiye’deki otomotiv şirketlerinin %30’unun ihtiyaçlarını karşılayabilecek kapasiteye ve Türkiye’deki başlıca ana alüminyum üretim tesislerinden birine sahiptir. Bu itibarla piyasanın arz ve talep taraflarını bir araya getirmeye yönelik çalışmalarımız 2022 yılında gayet verimli bir şekilde gerçekleştirilmiştir. Aynı azim ve kararlılıkla 2023 yılında da çalışmalarımıza devam edeceğiz.” dedi.

istihdam-artisi-umut-veriyor-3.jpg

‘YÜZDE 40’I KADINLARDAN’

Engelli, eski hükümlü, kadın ve gençlerin istihdamına yönelik çalışmalar yaptıklarını ve başvuruların yüzde 40’ının kadınlardan olduğunu vurgulayan Keleş, “İşsizlikle mücadele kapsamında hususiyetle özel politika gerektiren grup içerisinde yer alan engelli, eski hükümlü, kadın ve gençlerimizin istihdamına yönelik olarak çalışmalarımız devam etmektedir. Kamu istihdam kurumu olarak İŞKUR’un faaliyetlerine olan ilgi her geçen yıl artmaktadır. 2022 yılında hizmetlerimizden yararlanmak üzere İl Müdürlüğümüze başvuranların yaklaşık % 40’ı kadınlardır. Yine bu dönemde işe yerleştirilenler içerisinde kadınların oranı % 26’dır. Geçen yıla göre artış sağlanmıştır. 2022 yılında İŞKUR’un hizmetlerinden faydalanmak üzere başvuruda bulunanların yaklaşık % 34’ü 15-24 yaş arası gençlerden oluşmaktadır. İl Müdürlüğümüzde kayıtlı 15-24 yaş arası gençlerin % 39’u işe yerleştirilmiştir. Genç istihdamına yönelik teşviklerin ve işbaşı eğitim programlarının daha geniş işveren ve iş arayan kitlesi tarafından bilinip yayılması ve uygulanması amacıyla iş yeri ziyaretleri gerçekleştirmekte, işverenlerin yoğun olarak yer aldığı etkinliklere, fuar ve organizasyonlara katılarak bu konuda bilgilendirme yapmaktadır.” şeklinde konuştu.

istihdam-artisi-umut-veriyor-2.jpg

‘MESLEK SEÇİMİ İÇİN EĞİTİM PROGRAMLARIMIZ VAR’

Gençlerin meslek seçimleri hakkında program düzenlediklerini söyleyen Keleş, “Eğitim kurumu toplantı salonu, meslek bilgi merkezi vb. yerlerde öğrencilerden oluşturulan gruplara, meslek seçiminin önemi ve meslek seçiminde dikkat edilecek noktaların anlatıldığı, meslekler hakkında bilgilendirmenin yapıldığı, mesleki eğitim olanakları, bir üst eğitim-öğretim seçenekleri vb. anlatıldığı grup çalışmalarına devam edilmektedir. Özellikle ilçelerimizde yer alan ortaöğretim kurumlarında gerçekleştirdiğimiz eğitim programları ile gençlerimize meslek seçiminin önemi hakkında açıklamalarda bulunuyor, kariyer planlamalarına destek oluyoruz. 2022 yılının aynı döneminde İl Müdürlüğümüze başvuruda bulunanların % 2,6’sını engelli vatandaşlarımız oluşturmaktadır. Engelli iş arayanlar için İl Müdürlüğümüzde her hafta çarşamba günü iş görüşmesi yapılmaktadır. Engelli istihdam edecek özel sektör işyerlerinin temsilcileri ile iş arayan engelli vatandaşlarımızı İl Müdürlüğümüzde buluşturarak iş görüşmesi yapmalarını sağlıyoruz. Bu dönemde 985 engelli iş arayan vatandaşımız istihdam imkanına kavuşmuştur. 2022 yılında işe yerleşenlerin 2,8’ini oluşturmaktadır.” ifadelerine yer verdi.

istihdam-artisi-umut-veriyor-1.jpg

’70 BİN İLE 90 BİN ARASINDA HİBE DESTEĞİ’

Engelli vatandaşlar için hibe desteği olduğunun altını çizen Keleş, “Yine kendi işini kurmak isteyen engelli ve eski hükümlü kişilerin üretime katkıda bulunarak öncelikle kendi geçimlerini sağlamak sonra da yeni istihdamlara aracılık etmelerini temin etmek amacıyla engellilerin e-Devlet, eski hükümlülerin koruma kurulu veya denetimli serbestlik müdürlüğü üzerinden Komisyona sunacakları projelerde; Engelli Hibe Projesi kabul edilenlerin hazırladıkları proje konusuna göre 70 bin ile 90 bin arasında hibe desteği alabilmektedir. Aynı şekilde İŞKUR, eski hükümlü vatandaşlarımızın verilecek desteklerle birlikte kendi işlerini kurmasına, mesleki eğitim alarak istihdam edilmeleri ve rehabilitasyonlarına yardımcı olmak amacıyla hibe destekleri sunmaktadır. Eski hükümlülere yönelik hibe desteğinde eski hükümlünün projesini Adalet Bakanlığının ilgili birimleri aracılığı ile hazırlamaları ve yine ilgili birimler aracılığı ile İl Müdürlüğüne iletmesi gereklidir. Eski hükümlünün doğrudan kendisinin yapacağı başvurular dikkate alınmaz ve proje sahibine iade edilir. Projelerinin kabul edilmesi halinde uygun görülen projelere yine sektörlere göre 55 bin ile 70 bin ₺ arasında ‘kuruluş desteği’ sağlanmaktadır.” olduğunu söyledi.

istihdam-artisi-umut-veriyor-4.jpg

‘MESLEKİ EĞİTİME ÖNEM VERİYORUZ’

Mesleki eğitime verdikleri önemden bahseden Keleş, “Kurum olarak eğitime özellikle mesleki eğitime önem vermekteyiz. Çünkü eğitime yapılan yatırım, insan kaynaklarını daha zengin hale getirerek ekonomik büyüme ve gelir artışının anahtarı olmaktadır. Sürekli istihdamın sağlanmasında işsizliğin azaltılmasında etkili olabilecek önlemleri düşündüğümüzde; mesleki eğitim, işgücünün piyasasının ihtiyaçları doğrultusunda hazırlanması, gelişen teknolojiye uyum sağlayabilmesi ve sürdürülebilirlik sağlanabilmesi için; sektörün temsilcileri, eğitim kurumları ve sosyal ortakların işbirliğine önem verilmesi, yaşam boyu eğitimin hayata geçirilmesi, genç nüfusu çok olan ve her yıl işgücüne yüz binlerin katıldığı ülkemizde bir zorunluluktur. Konya, yaklaşık 150 bin öğrenci sayısı ile öğrenci sayısı bakımından Ülkemizde dördüncü sırada yer almaktadır. Bu itibarla hizmetlerinin merkezine insanı ve nitelikli istihdamı alan ve işgücü politikalarını insanların istihdamına katkı sunacak şekilde geliştiren İŞKUR olarak, ilimizde faaliyette bulunan üniversitelerde İŞKUR Kampüs’ü açtık.” dedi.

istihdam-artisi-umut-veriyor-5.jpg

‘İŞ KULÜBÜ EĞİTİM PROGRAMLARI DÜZENLEDİK’

Öğrencilerin iş hayatına yönelik programlar düzenlediklerinin altını çizen Keleş, “Öğrencilerin; işgücü piyasası, Kurum faaliyetleri, iş arama becerileri, işverenle mülakat teknikleri, özgeçmiş hazırlama gibi konularda bilgilenmesini, işsizlerin mesleki deneyimlerinin artırılmasına, teorik bilgilerinin uygulama yapılarak geliştirilmesine yardımcı olan İşbaşı Eğitim Programı gibi aktif işgücü hizmetlerinden yararlanabilmelerine yardımcı olmayı amaçlamaktayız. Bugün tüm dünyadaki tecrübeler göstermektedir ki; işsizlik gibi çok yönlü bir sorunun etkilerinden gençleri korumak, onların gelecek kaygısı taşımadan, üreterek, kendi hayatlarını inşa etmelerini sağlamak, kamu ve özel kesim ile sosyal tarafları da içine alan topyekûn bir sorumluluk ve mücadeleyi gerektirmektedir. Bu itibarla Üniversitelerimizin Kariyer Merkezleri ile çok iyi ilişkiler kurduk. 2022 yılında Selçuk Üniversitesi Kariyer Merkezi ile hem merkez kampüste hem de ilçelerde yer alan meslek yüksekokullarında öğrencilerin işgücü piyasası hakkında, iş arama kanalları kendini tanıma, işveren beklentileri, öz geçmiş hazırlama, mülakat öncesi hazırlıklar ve mülakat konularında bilgilendirildiği uygulamaları eğitimlerin yapıldığı iş kulübü eğitim programları düzenledik. Aynı şekilde diğer üniversitelerin kariyer merkezleri ile de iş kulübü eğitimlerine devam ediyoruz. 2022 yılı içerisinde 187 grupta 1.930 kişiye iş kulübü eğitimi verdik.” sözlerine yer verdi.

‘FİRMALARLA GÖRÜŞERE İŞGÜCÜ EĞİTİM PLANI HAZIRLIYORUZ’

2 binden fazla firmayla yüz yüze görüştükten sonra eğitim planı hazırladıklarını anlatan Keleş, “İşverenlerimiz bilir, her yıl İşgücü Piyasasının nabzını tutan bir araştırma yapıyoruz. Veri tabanı Genel Müdürlüğümüz tarafından belirlenen 2 binin üzerinde firmayla yüz yüze görüşmek suretiyle mevcut çalışan yapısını ve ileriye dönük işgücü talebini soruyor buna göre uygulanacak yıllık işgücü eğitim planını hazırlıyoruz. İŞKUR olarak bir mesleği olmayan, mesleğini geliştirmek veya değiştirmek isteyen vatandaşlarımıza iş yerlerinden veya kamu kurumlarından gelen talep doğrultusunda kurs açıyor bir meslek sahibi olmalarını sağlıyoruz. İşbaşı Eğitim Programı ile tecrübesi olmayan meslek sahiplerinin sektörü, işi ve işyerini tanımak teoriden aldığı bilgiyi işyerinde makine başında veya işin içinde deneyimleme imkanına kavuşmaktadır. İlgili mevzuatı gereği en az 5 sigortalı çalışanı bulunan ve Kuruma kayıtlı olan tüm işyerlerinde uygulanabilen İşbaşı Eğitim Programından yararlanmak isteyen iş arayanlar için 15 yaşını doldurma, İŞKUR’a kayıtlı işsiz olma, işverenin birinci veya ikinci derece kan hısımı veya eşi olmama, program başlangıcından önceki son 1 ayda uzun vadeli sigorta kollarına ait primi yatırılmamış olma ve iş ve meslek danışmanlığı hizmetlerinden yararlanmış olma şartlarını taşımak gerekmektedir. 2022 Yılı sonu itibariyle 637 programdan 1.792 katılımcı faydalanmış, bu vatandaşlarımızdan 832’si sürekli istihdam edilmiştir.” dedi

• BÜŞRA ERKUŞ / YENİ HABER GAZETESİ

 Muhabir
Etiketler :