İsveç'te '15 Temmuz' paneline engelleme

UETD'in Stockholm'de düzenlediği "15 Temmuz-Kanlı Darbenin Perde Arkası" başlıklı panel için bir okulun salonunun kullanılması İsveçli bir belediye meclisi üyesinin girişimiyle engellendi.
İsveç'te '15 Temmuz' paneline engelleme

İsveç'te Avrupalı Türk Demokratlar Birliğinin (UETD) düzenlediği "15 Temmuz - Kanlı Darbenin Perde Arkası" başlıklı panel için bir okulun salonun kullanılması yerel siyasetçilerin girişimiyle engellendi.

UETD’nin İsveç’in başkenti Stockholm’da düzenlemeye hazırlandığı ve Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz’daki darbe girişiminin perde arkasının ele alınacağı panelin gerçekleştirleceği salonla yapılan anlaşma, Stockholm Belediyesinin Sosyal Demokrat meclis üyesi Bo Andersson’un girişimiyle iptal edildi.

Olayla ilgili olarak AA muhabirine bilgi veren UETD İsveç Başkanı Özer Eken, gazeteci yazar Cem Küçük, A Haber Dış Haberler Şefi Orhan Sali ve Yurt Haberler Şefi Kerim Ulak'ın katılımıyla düzenelenecek panel için kentin Brdeng semtindeki bir okul ile 20 gün önceden anlaşma sağladıklarını anlattı.

Ancak baskılar sonucu salonun etkinlik için tahsis edilmesinin engellediğini belirten Eken, "Okul müdürü bizi arayarak Anderssonn’un talimatıyla salonu panel için kullandırmaktan vazgeçmek zorunda kaldığını aktardı. Dünyada ifade özgürlüğünün öncüsü gösterilen İsveç'e bu hareket hiç yakışmadı." dedi.

Engelleme girişimlerine karşın paneli iptal etmeyeceklerini belirten Eken, "Yarın saat 15.00'de paneli yapmayı planladığımı okulun önüne gidecek ve paneli dışarıda gerçekleştireceğiz. Tüm vatandaşlarımızı Türk bayraklarıyla alana bekliyoruz. İsveç'te engellenen ifade özgürlüğünü de protesto edeceğiz." diye konuştu.

Öte yandan Basın-Yayın ve Enformasyon Genel Müdürlüğü (BYEGM) de yazılı bir açıklama yayımlayarak İsveç’teki panelin engellenmesini kınadı.