İtalya Başbakanı Renzi, Rusya'da

İtalya Başbakanı Renzi, Rusya'da

 İtalya Başbakanı Matteo Renzi, Kiev temaslarının ardından geldiği Moskova'da, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Başbakan Dmitriy Medvedev ile ayrı ayrı görüşmelerde bulundu. 

Kremlin Sarayı'nda Renzi ile görüşen Putin, Rusya-İtalya ticari ve ekonomik ilişkilerinin yaptırımlar nedeniyle bazı kayıplar yaşamasına rağmen iyi seviyede olduğunu söyledi.

Putin, İtalya'nın Rusya için öncelikli ortaklardan biri olduğunu belirterek, iki ülkenin enerji, nükleer sanayi, uzay ve teknoloji başta olmak üzere birçok alanda işbirliğine devam ettiğini ifade etti.

İtalya Başbakanı Renzi de Putin ile son dört ayda üçüncü kez görüştüklerini hatırlatarak, Ukrayna krizi, Rusya-AB ilişkileri başta olmak üzere birçok konunun gündemlerinde olduğunu kaydetti.  

Rusya Başbakanı Medvedev ise İtalyan mevkidaşıyla yaptığı görüşmede, Rusya-AB ilişkilerinin zor bir dönemden geçmesine rağmen, İtalya ile gelişmiş ilişkilerin devam ettiğini söyledi.

Diğer yandan Renzi, ziyaret kapsamında Rus basınına verdiği demeçte, Ukrayna'nın toprak bütünlüğüne saygı gösterilmesi gerektiğini söyledi. Renzi, Ukrayna'da sınırların Kiev yönetimi tarafından kontrol edilmesinin önemine dikkati çekerek, "Tüm bölgelerin statüsünü garanti altına alacak reformlar gerçekleştirilmelidir" dedi. 

Renzi, Moskova'da geçen hafta silahlı saldırı sonucu öldürülen muhalif lider Boris Nemtsov'un vurulduğu köprüye çiçek bıraktı.  

İtalya Başbakanı Renzi, dün Ukrayna'da Devlet Başkanı Poroşenko ile görüşmesinde de iki ülke arasındaki iş birliğinin durumu ve perspektifleri üzerine fikir alışverişinde bulunmuştu. Renzi, Poroşenko ile ülkenin doğusundaki durum, Minsk mutabakatı çerçevesinde bölgede ateşkes sürecinin uygulanması ve doğudaki ayrılıkçıların elinde tutulan rehinelerin kurtarılması gibi meseleleri de görüşmüştü.