İtalya'ya son 10 yılda 492 bin ton fındık ihraç edildi

Türkiye, son 10 yılda İtalya'ya 492 bin ton iç fındık ihraç ederken, karşılığında ise 3 milyar 655 milyon dolar gelir sağladı.
İtalya'ya son 10 yılda 492 bin ton fındık ihraç edildi

Dünya fındık üretiminin ve ihracatının büyük kısmını elinde bulunduran Türkiye, son 10 yılda İtalya'ya 492 bin ton fındık ihraç etti.

Karadeniz Fındık ve Mamulleri İhracatçıları Birliği (KFMİB) verilerine göre Türkiye'nin son 10 yıllık ihracat döneminde en fazla fındık ihraç ettiği ülkeler sıralamasında İtalya ilk 3'te yer aldı. Türkiye 2007-2016 yılları arasında İtalya'ya 492 bin ton iç fındık ihraç ederken, karşılığında ise 3 milyar 655 milyon dolar gelir elde etti.

Türkiye'nin 2007 yılından bu yana en fazla fındık ihraç ettiği ülkeler sıralaması Almanya, İtalya ve Fransa olarak gerçekleşti.

KFMİB ve Fındık Tanıtım Grubu Başkanı İlyas Edip Sevinç, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "Türkiye'nin yıllardır en büyük pazarı AB ülkeleridir. Bunların en başında da İtalya gelmektedir." dedi.

İtalya'nın, Türkiye'den çok miktarda fındık aldığını, bundan sonra da almayı sürdüreceğini ifade eden Sevinç, İtalya'nın bundan önceki yıllarda olduğu gibi bundan sonrada Türk fındığına ihtiyacı olduğunu söyledi.

Türk fındığının tercih edilen bir ürün olduğuna işaret eden Sevinç, "Çünkü Türk fındığı son derece sağlıklı bir üründür. Bundan kimsenin şüphesi olmasın. Herkes güvenerek yemeye devam edebilir." diye konuştu.

"Fındığı kendimiz kontrol ettikten sonra fabrikamıza sokarız"

Türk fındığının yaklaşık 120 ülkeye ihraç edildiğini ve ihraç edilmeden öncede pek çok kontrolden geçirildiğini belirten Sevinç, şunları kaydetti:

"Öncelikle biz ihracatçılar olarak üreticiden aldığımız fındığı kendimiz kontrol ettikten sonra fabrikamıza sokarız. Daha sonra ihracata hazırlanan üründen ilgili bakanlık yetkilileri de gelerek numune alır. Bu aşamadan geçtikten sonra fındık gümrükten geçerken bir kez daha kontrol edilir. Bu gümrük kapılarında bir alarm sistemi vardır. Eğer fındıkta aflatoksin gibi her hangi bir kanserojen maddeye rastlanırsa o fındık Avrupa'ya gönderilmez ve geri iade edilir. Dünyanın hiçbir ürününde fındık kadar çoklu kontrol sistemi de yoktur. En çok fındık ürününde bu kontrol sistemi uygulanmaktadır."