Özkan Öztürk

Özkan Öztürk

İtina ile silinen tarih, unutturulan zaferler (Kut’ül Amare Zaferi)

İtina ile silinen tarih, unutturulan zaferler (Kut’ül Amare Zaferi)

Osmanlı ordusu bundan tam 100 yıl evvel   Irak’ın KUT Bölgesinde ve 147 gün süren kuşatma sonrasında İngilizleri ağır bir yenilgiye uğrattı..

Çanakkale’de emperyalist düşüncelerini gerçekleştiremeden geri çekilen ve güneş batmayan krallığa KUT Bölgesinde Halil Paşa Komutasında ki 6.Ordu İngilizlerin kabul edemeyecekleri ve hatırlamak istemedikleri biçimde ağır bir bozguna uğrattılar..

Kut’ül AMARE  neresi ..?

Basra ile Bağdat arasında bir bölge.

İngilizler bu bölgeyi ele geçirerek Bağdat’a ilerlemek istemekte ;Osmanlı ise Basra’yı ele geçirmek adına yapmış oldukları savaş..

KUT _ÜL AMARE SAVAŞI..

Fakat ne hikmetse bu zafer son yıllarda yeni yeni gündeme gelmeye başladı ve bugün yani 29.Nisan 2016 yılında bu zaferin 100.yılın da şehitlerimize ve bu cephede savaşan askerlerimize olan borcumuzu ödemek ve bu zaferleri anlamak ve hatırlamak adına devlet eliyle yeniden kutlanıyor .Adeta geçmişe olan diyet borcu ödeniyor. Şükürler olsun.

Tarih adına o kadar gereksiz bilgileri bizlere tarih diye yutturanlar ,bilinçli ve kasıtlı biçimde büyük zaferlerden ve büyük komutanlardan hiçbir şekilde bizlere bahsetmediler .

Adeta geçmişinden kopartılmış ve geçmiş hafızası silinmiş bir gençlik inşaa ettiler .

Evet 1952 yılına kadar ilköğretim ders kitaplarında okutulan KUT_ÜL AMARE zaferi 1952 yılında İngilizlerin yoğun baskıları neticesinde ders kitaplarından kaldırıldı .

Özellikle o dönem Türkiye’nin NATO üyeliği noktasında İngilizlerin yoğun siyasi baskıları neticesinde bu zafer unutturuldu.

Şimdi gerçek tarih okumaları zaruret arz etmektedir.

Kut’ta  ki ruhu; Çanakkale’de ki ruhu anlatmamız gerekiyor.

Gereksiz kuru ve sığ bilgiler vermek yerine gerçek tarih bilincinin verilmesi gerekiyor.

Tarihi bilgiden ziyade ; tarih bilincinin verilmesi gerekiyor.

Bu anlamda ise en başta tarihçilerimize; akademisyenlerimize; belediye başkanlarımıza; sinema yapımcıları ;dizi yapımcılarına kısacası aydınlarımıza büyük görevler düşüyor..

Topyekûn  GERÇEK TARİHİMİZE yatırım yapmamız gerekiyor.

Konya da bu anlamda geçtiğimiz günlerde Sayın Meram Belediyesi öncülüğünde Kut’ül AMARE ZAFERİ tarihçilerimiz aracılığıyla ulusal bir TV kanalından da naklen yayınlanarak tarihimiz ve KUT_ÜL AMARE ZAFERİ anlatıldı.

Bu güzel çalışmaya imza atan Sayın Fatma TORU Başkana ve Meram Belediyesi Kültür Daire Başkanına şükranlarımızı sunuyoruz.

Yine Selçuklunun torunlarını ÇANAKALE’ ye götüren Selçuklu Bel. Bşk. Sayın Uğur İbrahim ALTAY’ Bey’e de bu manada tarih kokan manevi yerlere gençlerimizi götürdüğü için minnettarız..

SON SÖZÜM;

TARİH MİLLETLERİN ORTAK HAFIZASIDIR. BU HAFIZAYI SÜREKLİ DİRİ VE CANLI TUTMAK GEREKLİ..

Önceki ve Sonraki Yazılar
Özkan Öztürk Arşivi
SON YAZILAR