İÜ "Sıfır Atık" projesiyle geri dönüşüme katkı sağlıyor

Üniversite öğrencileri, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yürütülen "Sıfır Atık" projesi kapsamında, çöp kovalarına çiçek ekimi etkinliği gerçekleştirdi
İÜ "Sıfır Atık" projesiyle geri dönüşüme katkı sağlıyor

İSTANBUL (AA) - İstanbul Üniversitesi Ekoloji Kulübü öğrencileri, "Geleceğe Dönüştür" sloganıyla gerçekleştirdiği etkinlikte, üniversitedeki çöp kovalarına çiçek ekti.

İÜ'den yapılan açıklamaya göre, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan'ın destekleriyle Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yürütülen "Sıfır Atık" projesi kapsamında, İstanbul Valiliği, İstanbul Üniversitesi, İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa ve Marmara Üniversitesi arasında iş birliği protokolü imzalandı.

İmzalanan protokol ile projeye örnek bir eğitim kurumu olma yolundaki çalışmalarına başlayan üniversitede plastik çöp torbası kullanımı bırakılarak, geri dönüşüm kutularının sayısı artırıldı.

İÜ Ekoloji Kulübünce "Geleceğe Dönüştür" sloganı ile üniversitede bulunan çöp kovalarına çiçek ekimi etkinliği gerçekleştirilerek, geri dönüşüm projesine katkı sağlandı.

İÜ Rektörü Prof. Dr. Mahmut Ak, etkinlikte yaptığı konuşmada, üniversitede bulunan çöp kovalarına dikilen çiçeklerin gelecek yıllarda bu projenin anlamlı bir hatırlatıcısı olacağını belirtti.

Üniversitenin birçok alanda olduğu gibi bu projede de öncü rol üstlendiğini dile getiren Ak, misyon ve vizyonlarındaki "öncü üniversite" ibaresinin sadece bir slogandan ibaret olmadığını, her alanda faaliyetlerle taçlandırılan, ayakları yere basan, somutlaştırılan güzel bir hedef olduğunu ifade etti.

- "Dönüştürülen çöp kutularımız projenin hatırlatıcısı olacak"

Beyazıt Kampüsü başta olmak üzere tüm kampüsleri her yönden geliştirmek, hem etkili bir eğitim kurumu olmak hem de temel insanlık değerlerine uygun yaşamak için çalıştıklarının altını çizen Ak, şunları söyledi:

"Beyazıt kampüsümüzde 'Sıfır Atık' ve 'Dumansız Hava Sahası' gibi birçok çevreci proje eş zamanlı sürdürülüyor. Bugün gerçekleştirdiğimiz etkinlikle hem 'Sıfır Atık' projesini yerleştiriyor hem de projeye uygun biçimde açığa çıkan malzemeyi anlamlı kılacak şekilde yeniden kullanılabilir hale getiriyoruz. Gelecek günlerde, geri dönüştürülmüş çöp kutularımızın görüldüğü her yerde bu projenin ne olduğunun yanı sıra hangi aşamalardan geçerek gerçekleştirildiği de net olarak hatırlanacak. Bu projenin bir faaliyetini burada gerçekleştiriyoruz fakat kamuoyuna ve şehrimize yayılması yine bizim çabalarımız ile mümkün olacaktır."

- "Toplum 'Sıfır Atık' projesini sahiplendi"

Toplumun projeyi sahiplendiğini ve projenin söz olmaktan çıkıp eyleme dönüştüğünü vurgulayan Ak, "Üniversite olarak biz de bu projenin bir parçası olmaktan, bu sahiplenişe katkı sunmaktan gurur duyuyoruz. Bu proje üst politikanın bir ürünü olmanın yanında, şehrimizin temel faaliyetlerinden biri olduğu için İstanbul Üniversitesi olarak bu projeyi Valimiz Ali Yerlikaya öncülüğünde sürdürüyoruz. İstanbul Valiliği ile imzalanan protokol ile 'Sıfır Atık' projesinde öncü, pilot üniversiteler seçildi. İstanbul Üniversitesi olarak biz de bu öncü, pilot üniversiteler arasında yer alıyoruz. Akademik, idari personelimiz ve öğrencilerimizin fedakar çalışmaları sayesinde bizden beklenen bu görevi yerine getirebilmenin sevincini yaşıyoruz." ifadelerini kullandı.

- "Atık maddeler geri dönüştürülebilir kaynaklar olabilir"

İÜ Ekoloji Kulübü Başkanı Özge Kobak ise kulübün 4 yıldır yürüttüğü her çalışmayla çevre bilinci kazandırmayı amaçladığına dikkati çekti.

"Sıfır Atık" projesinin geri dönüştürülebilir bir dünya bırakmak adına başladığını aktaran Kobak, şunları kaydetti:

"Sıfır Atık' projesi öncesinde kendi kulübümüzde karton bardaklar ile ilgili bir kampanya başlatmış ve bu kampanyayı sosyal medya üzerinden yürütmüştük. Karton bardakların içerdiği benzin maddesi sebebiyle geri dönüştürülemediğini anlatmaya çalışmış ve karton bardak yerine cam bardak kullanma davranışını yaygınlaştırmayı hedeflemiştik. Bu kampanya diğer üniversitelere ulaşarak, kantinlerde karton bardak istenmediği takdirde indirimli kahve almak fırsatı gibi çeşitli şekillerde sürdürüldü. 'Sıfır Atık' projesinde de çevreye maksimum katkıyı sunmak istiyoruz. Proje, geçmişten gelen ve geri dönüştürülebilir her şeyi ifade ediyor. Bizim 'atık' olarak nitelendirdiğimiz maddeler aslında geri dönüştürülebilir kaynaklar olabilir."

Konuşmalarının ardından İstanbul Üniversitesi mensupları ve TEMA gönüllüleri, üniversitede bulunan çöp kovalarına çiçek ekti.

Etkinlik, toplu hatıra fotoğrafı çekilmesinin ardından sona erdi.

Kaynak: