Yiğit Berkay Çopur

Yiğit Berkay Çopur

İYİCE TEXAS’A DÖNDÜK!

İYİCE TEXAS’A DÖNDÜK!

Konya’da geçtiğimiz bir hafta içerisinde, Konya adına yakışmayacak olaylar oldu.

Öz kardeşini vuran ağabeyden tutun, adres sorduğunda bilmediği kişilere minibüs içinden ateş açanlara kadar. Hatta bir üniversitede pompalı intihar girişimine kadar pek çok silahlı, yaralanmalı ve ölümlü olay yaşandı.

Yaşanan olayların bu kadar artması sosyal medyada Konyalı vatandaşların eleştirisini aldı.

Şimdi neden yazımın başlığında neden Texas geçiyor ona bakalım.

Amerika’nın Texas eyaletinde 1970’li yıllarda başlayan aksiyon sineması, yıllar geçtikçe içerisinde suçluları, suçları, seri katilleri, mafyaları, silahları ve uyuşturucuyu barındırmaya başladı.

Bu filmleri izleyerek büyüyen jenerasyon sonrasında ise başta Texas eyaleti olmak üzere Amerika genelinde suç olaylarında deyim yerindeyse patlama yaşandı.

Daha sonralarında ise yaşanılan suç olaylarında akla ilk gelen Texas oldu.

Şimdi günümüz Türkiye’sine gelelim. Yani bugünlere…

Türkiye’de de 2000’li yıllardan itibaren daha çok mafya filmleri ve dizileri boy göstermeye başladı. Tabi bu filmlerin içinde silahlı çatışma sahneleri bolca yer alıyordu.

Bir adam yan baktı, çek vur! Biriyle sorunun var, çek vur!

Hemen hemen hepsinde bir hesaplaşma yer alıyordu.

Behzat Ç. ile başlayan serüvende Ezel, Poyraz Karayel, İçerde, Eşkıya Dünyaya Hükümdar Olmaz, Çukur gibi diziler televizyonlarda boy göstermeye başladı.

Doğal olarak bu film ve dizilerle büyüyen jenerasyonda, kendi hesaplaşmalarını çözmek için bıçağa ve silaha başvurdu.

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK), dizi ve filmlerdeki sigara, alkol ve uyuşturucuyla mücadele etmekle mi görevli? Neden şiddete özendirici olan içerisinde silah çatışmalarının, şiddete özendirici sahnelerin bulunduğu dizi ve filmler hala hayatımız da?

Peki, bu konuda Türkiye’de ve özellikle Konya’da yer alan sivil toplum kuruluşları ne yapıyor?

Sadece Konya’yı düşündüğümüzde zaten bir sürü sivil toplum kuruluşu karşımıza çıkıyor. Alanı ile ilgili çalışmalar yapan sivil toplum kuruluşları, toplumun bütününü ilgilendiren olaylar karşısında neden bir araya gelerek bir çalışma başlatmıyor?

Buradan tüm sivil toplum kuruluşlarına sesleniyorum. Medya olarak her alanda desteğimizi gösterirken ve iyi olaylara yönlendirip kötü olayları sunarak dikkat çekerken, sizlerde bir araya gelerek toplum için çalışmanızı rica ediyorum.

Nasıl ki sigara, uyuşturucu, alkol, trafik kazası gibi konularda dönem dönem çalışmalar yapabiliyorsunuz; toplumda derin yaralar açarak insan psikolojisi üzerinde büyük etkiler yaratan şiddet olaylarında da duyarlı olmanızı temenni ediyorum.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Yiğit Berkay Çopur Arşivi
SON YAZILAR