"İzli Tarım" buğdayda verim ve kaliteyi arttıracak

"İzli Tarım" buğdayda verim ve kaliteyi arttıracak
- KTB tarafından hazırlanan "İzli Tarım" projesi ile üründe verim ve kalitenin arttırılması hedefleniyor
- KTB Yönetim Kurulu Başkan Vekili Köklüsoy: "Amacımız; doğru tarım teknikleriyle verimi ve kaliteyi arttırarak, buğday ithalatıyla dışarıya ödediğimiz paranın ülkemizde kalmasını sağlamak"

 

Konya Ticaret Borsasınca (KTB), Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü (TAGEM), Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü (TİGEM), Selçuk Üniversitesi (SÜ) Ziraat Fakültesi ile hazırlanan "Toprağı koruyarak buğdayda verim ve kalitenin arttırılmasına yönelik en uygun tarımsal üretim tekniğinin geliştirilmesi" (İzli Tarım) Ar-Ge projesiyle buğdayda verim ve kalitenin arttırılması planlanıyor.

KTB Yönetim Kurulu Başkan Vekili Namık Köklüsoy, TİGEM Konuklar Tarım İşletmesi Müdürlüğünde düzenlenen tanıtım programında, tarımda hem toprağın korunması hem de verim ve kalitenin arttırılması yollarının araştırıldığını ifade etti.

Bu kapsamda, SÜ Ziraat Fakültesi öğretim üyeleriyle yaptıkları görüşmeler sonucunda, proje hazırladıklarını dile getiren Köklüsoy, yaklaşık 3 yıl sürecek olan projenin; Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığınca desteklendiğini belirtti.

Türkiye'nin kurak dönemler haricinde kendine yetecek miktarda buğday üretebildiğini anlatan Köklüsoy, şunları kaydetti:

"Bizim sıkıntımız; kaliteli buğdayda. Maalesef sanayicimizin istediği kalitede buğday üretiminde istikrar yakalayamıyoruz. Son 20 yıl içinde ülkemize ithalat yoluyla giren buğday miktarı 30 milyon tonu bulmuştur. Buğday üretiminde istenilen kaliteyi yakalamak, Türkiye için önemli bir konudur. SÜ Ziraat Fakültesi öğretim elemanları ile havayı, suyu, toprağı koruyarak, buğdayda kaliteyi arttırmak için bugün tanıtımını yaptığımız proje hazırlanmıştır. Dışarıya vereceğimiz dövizle kendi üreticimizi desteklemek istiyoruz. Amacımız; doğru tarım teknikleriyle verimi ve kaliteyi arttırarak, buğday ithalatıyla dışarıya ödediğimiz paranın ülkemizde kalmasını sağlamak."

Konuşmaların ardından, çiftçilere İzli Tarım tekniğinin uygulaması gösterildi.