İzmir'deki FETÖ/PDY davası

Çeşme ilçesinde örgüt adına faaliyet gösterdiği iddia edilen 10'u tutuklu 23 sanığın yargılanmasına devam edildi- Mahkeme, iki tutuklu sanığın tahliyesine karar verdi
İzmir'deki FETÖ/PDY davası

İZMİR (AA) - İzmir'in Çeşme ilçesindeki Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması'na (FETÖ/PDY) yönelik soruşturma kapsamında örgüt adına faaliyet gösterdiği öne sürülen sanıklar hakkında açılan davanın görülmesine devam edildi.

İzmir 13. Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmaya 10 tutuklu sanık ile bazı tutuksuz yargılanan sanıklar ve avukatları katıldı.

Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi'yle (SEGBİS) kayda alınan duruşmada, hakkında dava açılmasının ardından dosyası bu davayla birleşen tutuksuz sanık Gözde T, Çeşme ilçesinde eczacılık yaptığını, hakkında "Silahlı terör örgütü üyesi olmak" suçlamasını reddettiğini söyledi.

Bu örgütün okullarına gitmediğini, yurtlarında kalmadığını iddia eden Gözde T, FETÖ'ye maddi ve manevi hiçbir desteğinin olmadığını kaydetti.

Kapatılan Bank Asya'yla hiçbir ticari faaliyetinin olmadığını, bu bankada hesap açtırmadığını savunan Gözde T, banka görevlilerinin isteği dışında eczanesine getirdiği post cihazından yaklaşık 68 liralık bir işlem yapıldığını iddia etti.

Hain terör örgütünün talimatıyla hareket etmediğini ifade eden Gözde T, eşinin isteği üzerine üç çocuğunu KHK ile kapatılan Özel Yamanlar Koleji'ne gönderdiğini söyledi.

Sanık savunmasının ardından, "Sızıntı" kod adıyla ifade veren gizli tanık, tutuklu sanık iş adamı Mehmet Timuroğlu'nun, FETÖ tarafından düzenlenen toplantılara katıldığını, bu toplantılarda yüksek oranda "himmet" adı altında paralar toplandığını belirterek, Timuroğlu'nun 2013 ya da 2014'teki bir toplantıda yaklaşık 1 milyon 500 bin lira himmet verdiğini anlattı.

Bu suçlama üzerine söz alan Timuroğlu, gizli tanığın daha önce cumhuriyet savcısına verdiği ifadede tarih olarak 2012'yi işaret ettiğini ancak mahkemede ise bu paranın 2013 veya 2014'te verildiğini hatırladığını beyan ederek aleyhine olan ifadeleri kabul etmediğini söyledi.

İddia makamının, tutuklu sanıkların tutukluluk hallerinin devamına karar verilmesi yönündeki mütalaasının ardından söz alan tutuklu sanıklar ve avukatları tahliye talebinde bulundu.

Mahkeme heyeti, tutuklu sanıklar Ekrem Gürsoy ile Erkal Gündoğdu'nun tahliyesine, diğer tutuklu sanıkların tutukluluk hallerinin devamına karar vererek duruşmayı erteledi.

- Operasyon

Geçen yıl ağustos ayında FETÖ/PDY'ye yönelik yürütülen soruşturma kapsamında, kapatılan Yarımada Yeşeren Ümitler Derneği ile Özel Menba Hacı Vafir Ertan Erkek Öğrenci Yurdu'na düzenlenen operasyonda çok sayıda şüpheli gözaltına alınmıştı.

Cumhuriyet Savcısı Berkant Karakaya tarafından 14'ü tutuklu 22 sanık hakkında hazırlanan iddianamede, "Silahlı terör örgütü üyesi olmak" suçlamasıyla dava açılmıştı.

Yargılama aşamasında 5 sanık yurt dışı yasağı uygulanarak tahliye edilmiş, başka suçtan tutuklu bulunan iş adamı Mehmet Timuroğlu'nun bu dosyadan da tutuklanmasına karar verilmişti. Hakkında dava açılmasının ardından tutuksuz yargılanan Gözde T'nin dosyasının bu davayla birleşmesinin ardından sanık sayısı 23'e yükselmişti.

Kaynak: