İzmir'e tramvay

İzmir'e tramvay

 İzmir Büyükşehir Belediyesince Konak ve Karşıyaka ilçelerinde yaptırılacak tramvay hattının rayları döşenmeye başlandı.

Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, Cahar Dudayev Bulvarı'nda düzenlenen törende, geçtiğimiz ay 400 milyon liralık yatırımla Fuar İzmir'i açtıklarını hatırlattı. 

Kocaoğlu, Torbalı hattında 30, Selçuk'ta 26, Karşıyaka ve Konak tramvayı hatlarında 24 olmak üzere, 80 kilometrelik raylı sistem yatırımını sürdürdüklerini kaydetti. Kocaoğlu, bunların tamamlanmasıyla hayata geçirdikleri raylı sistem yatırımının 180 kilometreye ulaşacağını aktardı.

Kocaoğlu, proje ihalesine, Karşıyaka, Konak ve Buca'da tramvay hattı yapmak üzere çıkmalarına karşın Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığının, Buca tramvayını üstlenmeleri üzerine ihaleden Buca'yı çıkardıklarını iddia ederek, "Keşke çıkarmasaydık çünkü yapmıyorlar. Devam etseydik, bugün Buca’da da tramvayın temelini atacak ve 3 yıl içinde bitirecektik. Hata yaptık. Bucalılardan özür diliyorum. En kısa zamanda proje ihalesine çıkıp bir an evvel Buca tramvayının da temelini atmak istiyoruz" diye konuştu.

Doğru yer seçimi olmadığı gerekçesiyle mevcut stat projelerine karşı çıktıklarını dile getiren Kocaoğlu, "Gerekçelerimiz, şehircilik anlamında doğrudur. Bu ayrı ama bugün Gençlik ve Spor Bakanlığı'nın mevzuat açısından bu statların temelini atıp yapması için hiçbir yasal engel yoktur" dedi.

-Tramvay hattının özellikleri

Metro sistemini tamamlayıcı nitelikte hayata geçirildiği bildirilen 12,7 kilometre uzunluğundaki 19 duraklı Fahrettin Altay Meydanı-Halkapınar hattında çalışacak Konak Tramvayı ve 9,87 kilometre uzunluğundaki 15 duraklı Alaybey-Mavişehir hattında çalışacak Karşıyaka tramvayı ile bu hatlarda çalışacak 38 aracın maliyeti 390 milyon lirayı buluyor.

Konak hattında günlük 95 bin, Karşıyaka hattında ise 87 bin kişi taşınacağı tahmin edilen tramvay projelerinin, 2017 yılı sonunda hizmete alınması planlanıyor.