İzmirlilerin ağzını "Suriyeli usta" tatlandırıyor

İzmirlilerin ağzını "Suriyeli usta" tatlandırıyor

Ülkesindeki iç savaşta evi ve pastanesi bombalandıktan sonra Türkiye'ye sığınan ve mesleğini İzmir'de sürdüren Suriyeli tatlıcı Nadir Ahmed, siparişlere yetişmeye çalışıyor.

Buca'da Türk ortağıyla pastane işleten Nadir Ahmed, AA muhabirine yaptığı açıklamada, iç savaş başlamadan önce kardeşiyle Halep'in işlek bir caddesinde pastane çalıştırdığını söyledi.

İç savaş başladıktan sonra dükkanının yağmalandığını, pasta ve tatlı ürettiği malzemelerin çalındığını belirten Ahmed, buna rağmen Halep'te yaşamaya devam ettiklerini dile getirdi.

Ahmed, Halep'te 7 akrabasının bombalı saldırılarda öldüğünü, dükkan ve evinin de hava saldırılarında yıkılması sonucu çareyi Türkiye'ye kaçmakta bulduklarını anlattı.

Eşini ve 2 çocuğunu Türkiye'ye gönderdiğini, kendisinin de bu senenin başında Türkiye'ye geldiğini ifade eden Ahmed, bir süre çeşitli işlerde çalıştığını, bu süreçte en büyük hayalinin çok sevdiği mesleğini sürdürmek olduğunu kaydetti.

- "Türkler de almaya başladı"

Ahmed, mart ayında bir Türk ortak bularak Buca ilçesinde bir pastaneyi devraldığını, işletme ruhsatını alırken biraz zorlansa da sorunları çözerek işe başladıklarını aktardı.

Pastanede Suriye'ye özgü "kolveoşkor", "mamul", "billuriye", "bohçe", "sivar elsit", "berazik" ve "mebrume" gibi tatlıları ve kurabiye çeşitlerini ürettiğini anlatan Ahmed, bunları önceleri İzmir'de yaşayan Suriyelilere sattığını, sonra Türklerin de Suriye tatlılarına ilgi göstermeye başladığını söyledi.

- "İşlerimiz açıldı"

Suriye tatlılarıyla bazı Türk tatlılarının birbirine çok benzediğini ifade eden Ahmed, şöyle konuştu:

"Türkiye'nin ve Suriye'nin tatlı kültürü birbirine çok yakın ancak Suriye'deki tatlı kültürü daha geniş. Özellikle baklavalar benziyor fakat Türkiye'de fazla çeşit yok, bizde daha fazla çeşit var. Suriye tatlılarında fıstık yoğun olarak kullanılır. Bayrama özel yaptığımız tatlılarımız var. İşlerimiz oldukça güzel, en başta yalnızca Suriyeliler alıyordu, şimdi Türkler de almaya başladı. İşlerimiz açıldı, bayram için yoğun sipariş alıyoruz, bunlara yetişmeye çalışıyoruz."

Türk müşterilerinin, alternatif olarak sundukları lezzetleri çok beğendiğini, birbirinden duyan insanların denemek için dükkanına geldiğini söyleyen Ahmed, genelde savaşla ve sığınmacılarla anılan Suriye'nin tatlı kültürüyle de tanınmasının kendilerini mutlu ettiğini dile getirdi.