JAK'tan gerçeği aratmayan tatbikat

Jandarma Arama Kurtarma Tabur Komutanlığı timleri tarafından Niğde'nin Demirkazık köyünde düzenlenen gerçeği aratmayan tatbikat, AA ekiplerince görüntülendi.
JAK'tan gerçeği aratmayan tatbikat

Jandarma Arama Kurtarma (JAK) timleri, tatbikat ve yaz dağ arama kurtarma kursu için Niğde'nin Çamardı ilçesine bağlı Demirkazık köyünde kamp alanı kurdu. Tatbikat için Aladağlar'ın Cimbar boğazındaki eteklerine gelen JAK personeli, dağcılık çalışmalarıyla hazırlıklarını tamamladı.

Tatbikat kapsamında, en yüksek zirvesi 3 bin 756 metre olan Aladağlar'ın eteklerindeki yamaçta tırmanış yaptığı sırada kazaya uğrayan dağcının JAK timlerince kurtarılması senaryosu canlandırıldı.

Yaralı dağcıyı kurtarmak amacıyla öncelikle tepeye makaralı vinç sistemi kuruldu. Kazazedenin yukarıya çekilmesinin daha güvenli ve hızlı olacağına karar veren JAK timinden 2 personel, serum, boyunluk ve sedye gibi ilk yardım malzemeleriyle yaralının yanına indi.

Arama kurtarma ekibinin kısa sürede ulaştığı yaralı, ilk müdahalesi yapıldıktan sonra sedyeye konularak, makaralı vinç sistemi sayesinde güvenli bölgeye tahliye edildi.