Juncker: Schengen'i kurtarmaya çalışıyoruz

AB Komisyonu Başkanı Juncker, "Schengen'i kuralları uygulayarak kurtarmaya çalışıyoruz. Schengen'in kalkmasının ekonomik maliyeti yıllık 5 ile 80 milyar avro arasında" dedi.
Juncker: Schengen'i kurtarmaya çalışıyoruz

AB Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker, Schengen'in ortadan kalkmasının yıllık maliyetinin 5'le 80 milyar avro arasında olacağını söyledi.

Juncker, Brüksel’de gerçekleştirilen Avrupa İş Zirvesi’nde yaptığı konuşmada, göreve başladıklarında Avrupa’nın ortak çıkarlarını savunan ve çözüm üreten bir AB Komisyonu kurduklarını anlattı.

Dönemlerinde, Avrupa Yatırım Planı'nın başlatıldığını anımsatan Juncker, program çerçevesinde büyüme ve istihdama katkı sağlayacak çeşitli projelere 100 milyar avroluk destek sağladıklarını vurguladı.

Juncker, AB Komisyonunun gündeminde ekonomik konuların öncelikli değerlendirildiğine dikkati çekerek, iklim değişimi anlaşması, Yunanistan kurtarma programı, dijital piyasa ile enerji birliği gibi alanlarda önemli adımlar atıldığını söyledi.

Sığınmacı krizi konsunda çalışmaya devam edildiğini belirten Juncker, "Schengen'i kuralları uygulayarak kurtarmaya çalışıyoruz. Schengen'in kalkmasının ekonomik maliyeti yıllık 5 ile 80 milyar avro arasında" diye konuştu.

Juncker, İngiltere'de yapılacak referanduma ilişkin de, "Ben İngiltere'nin AB'ye adil bir anlaşma çerçevesinde üye olarak devam etmesini istiyorum. Şimdi İngiliz halkının karar vermesi gerekiyor. Umarım akılcı bir sonuç alınır." ifadelerini kullandı.

Avrupa'da ekonomik toparlanmanın devam ettiğine dikkati çeken Juncker, "Bugün AB'de işsizlik son 5 yılın en düşük seviyesine geriledi. Bugün 2013 yılı ile karşılaştırıldığında 5 milyon fazla kişiye istihdam sağlanıyor. Yatırımlar artıyor. Kamu finansmanının durumu iyileşiyor." değerlendirmesinde bulundu.

Juncker, küresel ekonomik belirsizliğin devam ettiğine işaret ederek, yapısal reformların devam etmesinin önemli olduğunu, ekonominin güçlendirilmesi için Birlik üyelerinin beraber hareket etmesi gerektiğini sözlerine ekledi.