Kaddafi'nin kuzeni Kaddaf ed-Dem:

"Batı, Libya petrol ve gaz limanına dönüşünceye dek buradaki çatışmaların sona ermesini istemiyor"
Kaddafi'nin kuzeni Kaddaf ed-Dem:

KAHİRE (AA) - Libya'nın devrik lideri Muammer el-Kaddafi'nin kuzeni eski Mısır-Libya İlişkileri Koordinatörü Ahmed Kaddaf ed-Dem, ülkesinin büyük bir komploya maruz kaldığını, Batılı ülkelerin petrol ve gaz limanına dönüşünceye dek Libya'da çatışmaların sona ermesini istemediğini belirtti.

Kaddafi'nin amcasının oğlu Kaddaf ed-Dem, Mısır'da bir özel televizyon kanalına verdiği röportajda, "Libya'da durumlar zor. DEAŞ'a bağlı terör örgütleri bazı bölgeleri elinde bulunduruyor. Libya, bütün Afrika halklarına açık bir ülkeydi ama bazı ülkeler buraya teröristleri soktu." dedi.

Sudan'ın, Libya'nın devrilmesinde rol oynadığını savunan Kaddaf ed-Dem, "Sudan Devlet Başkanı Ömer el-Beşir bize komplo kurdu, NATO ile bize karşı ittifak yaptı." ifadesini kullandı.

Libya'nın büyük bir komploya maruz kaldığını dile getiren Kaddaf ed-Dem, "Batı, Libya petrol ve gaz limanına dönüşünceye dek buradaki çatışmaların sona ermesini istemiyor. Batının çıkarları, Arapların çıkarları ile çelişiyor." diye konuştu.

Kaddaf ed-Dem, ülkesinin 2011 yılı öncesi dünyadaki en güçlü ekonomilerden birine sahip olduğunu anlattı.

Libyalıların ellerinde yüzlerce milyar dolarlık, tonlarca altın olduğunu kaydeden Kaddaf ed-Dem, "Afrika ümmetlerine liderlik için birlik hükümeti kurmaya çalıştık. Bu, Batının Muammer el-Kaddafi'yi öldürme sebeplerinden biriydi." değerlendirmesini yaptı.

Kaddafi döneminde "Mısır-Libya İlişkileri Koordinatörü" olarak görev yapan Kaddaf ed-Dem, Libya-Mısır ilişkilerinin "sır küpü" olarak biliniyordu.

Kaddaf ed-Dem, Libya lideri Kaddafi’nin devrildiği "17 Şubat Devrimi"nin başlamasından 8 gün sonra, 25 Şubat 2011'de "Kaddafi’nin devrimci gruplara sert müdahalesini" gerekçe göstererek Mısır'a sığınmıştı.

Mısır güvenlik güçleri 19 Mart 2013'te kendisini gözaltına almak için Zemalik semtindeki dairesini basmış, korumaları vasıtasıyla uzun süre direnmiş ve olayda bir polis hayatını kaybetmişti. Mısır'daki Libya asıllı kabileleri Kaddafi'ye karşı ayaklanan Bingazi'deki kabilelere saldırmaları için kışkırtmakla suçlanmış ancak iddiaları reddetmişti.

Ahmed Kaddaf ed-Dem, "Adam öldürmeye iştirak, güvenlik güçlerine direnme ve ruhsatsız silah bulundurmak" suçlamasıyla yargılandığı Kahire Ceza Mahkemesinde, 9 Aralık 2013 tarihinde beraat etmişti.

Kaynak: