Kadrolu eşekler törenle emekliye ayrıldı

Mardin'de sokakların dar ve merdivenli olması nedeniyle çöplerin toplanmasında kullanılan 43 kadrolu eşekten çalışma süresi 8 yılı aşan 3 eşek düzenlenen törenle emekliliğe ayrıldı
Kadrolu eşekler törenle emekliye ayrıldı

Tarihi dokusu, dilleri, dinleri, ırkları, örf ve adetleri ile dünyada eşine az rastlanan kentlerden biri olan Mardin’de, dar sokaklar nedeniyle buralardan oturan yüklerini eşek veya hamalların sırtında taşımak zorunda kalıyor. 

2-407.jpg

Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından UNESCO Dünya Kültür Mirası aday şehir gösterilen 7 bin yıllık tarihi Mardin kentinin temizlik hizmeti de belediyenin 'kadrolu eşekleri' tarafından yapılıyor. 

3-273.jpg

Kentin araç girmeyen sokaklarını sabahın erken saatlerinde tırmanarak, mahalle sakinlerinin çöplerini toplayan merkez Artuklu Belediyesi’nin kadrolu eşeklerin mesaileri saat 06.00’dan 11.00’a kadar sürüyor. 

4-171.jpg

Konuldukları barınakta, Bach, Mozart, Beethoven müzikleri dinletilen eşeklerin bu yolla rahatlamaları sağlanıyor. Hayvan barınağındaki 43 kadrolu eşekten 3'ü için 'Emeklilik töreni' düzenlendi. 

5-096.jpg

8 yılık çalışma süreleri dolan ve çöp toplamaya bir haftadan beri çıkarılmayan 'Çari', 'Dara' ve 'Reşo' isimli eşekler semerlerine bağlanan kurdeleler kesilerek emekliye ayrıldı. Emekliye ayrılan eşeklere bir tepsi içinde meyve ve sebze ikram edildi.

6-066.jpg

7-053.jpg