Kahraman gaziler anıldı

19 Eylül 1921 tarihinde Mustafa Kemal Atatürk’e mareşallik rütbesi ve gazilik unvanı verilmesi nedeniyle Türkiye’de her yıl Gaziler Günü olarak kutlanıyor.
Kahraman gaziler anıldı

19 Eylül 1921 tarihinde Mustafa Kemal Atatürk’e mareşallik rütbesi ve gazilik unvanı verilmesi nedeniyle Türkiye’de her yıl Gaziler Günü olarak kutlanıyor. Konya’da Gaziler Günü Anma programı Atatürk Anıtında gerçekleştirildi. Çelenk sunma töreniyle başlayan program, İstiklal Marşı Eşliğinde Şanlı Türk Bayrağının göndere çekilmesi ve çeşitli etkinliklerin gerçekleşmesiyle devam etti.

Programa Konya Valisi Cüneyit Orhan Toprak, Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, 3. Ana Jet Üs ve Garnizon Komutanı Hava Pilot Tuğgeneral Fidan Yüksel, Türkiye Harp Malulü Gaziler Şehit Dul ve Yetimleri Derneği Konya Şubesi Başkanı Süleyman Ege, şehit aileleri, gaziler ve çok sayıda öğrenci katıldı.

 ‘BÜTÜN KAYNAKLAR TÜRK’ÜN CESARETİNİ ANLATIR’

Hür ve bağımsız yaşamış Türk milletinin işgal ve esarete alışık olmayan asil ve büyük bir millet olduğunu vurgulayan Dernek Başkanı Süleyman Ege,” Tarih boyunca, tarihe baktığımızda bütün kaynaklar Türk’ün cesaretini ve kahramanlığını anlatır. Milletimiz, vatanı, bayrağı ve manevi değerleri uğrunda çok savaş yapmış birçok insanını şehit ve gazi vermiştir. Şehitlik ve gazilik milletimiz için onurdur. Her Türk gerektiğine bu onura kavuştuğunda canını feda etmeye hazırdır. Gazi, devletin bağımsızlığı, milletin egemenliği yolunda canını ortaya koyup, görevini yapıp sağ kalanlara denir. Bu yolda hakka kavuşanlara da şehit denir. Gazilik, şehitlikten sonra kutsal değer vatan sevgisinin sembollerinden biridir. Toprağı vatan yapan ve bu uğurda can veren şehitler, canını oraya koyanlar gazilerdir’ diye konuştu.

‘ÖLÜRSEM ŞEHİT KALIRSAM GAZİ’

Gazi ve şehit arasındaki farkı anlatan Başkan Ege, “Türk milleti tarihindeki bütün zaferleri ölürsem şehit, kalırsam gazi olurum inancıyla kazanmıştır. Türk milleti için şehitler nurlanmış gaziler onurlanmış kişilerdir. Onurlanmış kişilerin başında da Ulu Önder Başkomutan Gazi Mustafa Kemal gelmektedir. Kıymetli gaziler sizler Türk milletinin temel taşlarısınız. 19 Eylül gaziler günü, kurtuluş savaşımızda Kore’de, Kıbrıs’ta savaşarak gazi olan komutanların, 15 Temmuz gecesi gerçekleştirilen hain darbe girişiminde canını ortaya koyan kahraman insanımız ile Türkiye Cumhuriyeti bölünmez bütünlüğü uğrunda vatan hainlerine karşı mücadele eden asker sivil ve gazilerin onur günüdür” ifadelerini kullandı.

’19 EYLÜL TÜM GAZİLERİMİZİN ŞEREF GÜNÜDÜR’

19 Eylül’ün tüm malul gazilerin şeref günü olduğunu ifade eden Hava Personel Teğmen Eray İnal, “19 Eylül, İstiklal Savaşı, Kore, Kıbrıs gazilerimizin, asker, polis, tüm malul gazilerimizin şeref günüdür. 19 Eylül Türk kahramanlığının Türk vatanseverlik ve cesaretinin Ulu Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk’le bütünleştiği ve taçlandığı gündür. Kahraman gaziler, gaziler gününüz kutlu olsun. Sizler şehitlerimizle birlikte cumhuriyetimizin teminatı ve temel taşlarısınız. Sergilediğiniz cesaret, fedakarlık ve kahramanlıkla Türk milletine her zaman güç ve ilham kaynağı oldunuz. Sizler için yapılan her şey eşsiz hizmetlerinizin ve fedakârlıklarınızın bir karşılığı veya bedeli olamaz. Tüm cesaretinizle esareti kabul etmeden ve bağımsızlığınızdan taviz vermeden yaşamak için düşmanı rüyalarınızda değil, namlunun ucunda gördünüz” dedi.

‘HER TÜRLÜ ZAFERİN MAYASI SENDEDİR’

Bütün zaferlerin mayasının gazilerde olduğunu söyleyen Teğmen Eray İnal, “Kahraman silah arkadaşlarınız sizlerin cesareti neticesinde bugün dünyanın cennet köşesi olan, üzerinde yaşadığımız vatan toprağında birlik, bütünlük, kardeşlik ve daha nice üst düzey duygularla birlikte başı dik ve özgür olarak yaşıyoruz. Dünyanın hiçbir ordusunda yüreği seninkinden daha sağlam, daha temiz bir askere rast gelinmemiştir. Sizlerden aldığımız güçle birliğimizi ve bölünmez bütünlüğümüzü hedef alan tüm terör örgütlerine karşı Türk silahları olarak sivil, asker ve büyük bir koordinasyon içerisinde jandarma, polis ve koruyucularımızla omuz omuza bayraklaşan vatan toprağında bir tek terörist kalmayıncaya kadar mücadeleye devam edeceğiz” diyerek sözlerini tamamladı.

SÜMEYRA KENESARI / YENİ HABER GAZETESİ