Kahramanmaraş'ta kiraz hasadı başladı

Kahramanmaraş'ta kiraz hasadı başladı

Türkiye'de kiraz hasadının en son yapıldığı bölgeler arasında bulunan Kahramanmaraş'ın Andırın ilçesinde kirazlar toplanmaya başlandı.

Andırın'da, ilçe ve ülke ekonomisine büyük katkı sağlayan kiraz bahçeleri bir çok ailenin de geçim kaynağı oluyor. 

Andırın Kiraz Üreticileri Birliği Başkanı Erbay Erkek, Çığşar Mahallesi'nde kiraz hasadının başladığını söyledi. 

Çığşar'ın tek geçim kaynağının kiraz yetiştiriciliği olduğunu belirten Erkek, yüzlerce kişinin de kiraz toplayarak kazanç elde ettiğini ifade etti. 

Geçmiş yıllarda bölgede ortalama 10-15 bin ton kiraz hasadı yapıldığını bu sene ise 5 bin ton civarında hasat beklendiğini vurgulayan Erkek, şöyle konuştu:

"1650 rakımlı Çığşar'da kiraz bahçeleri önemli bir potansiyel oluşturmaktadır. Ülkemizde son kiraz hasadının yapıldığı yerlerden biri olan Andırın ilçemizde doğal ortamda yetişen kirazlar, tadı ve aroması bakımından büyük talep görmektedir. Şu an kiraz bahçelerinde yaklaşık 500 işçi çalışarak aile bütçesine katkı sağlamaktadır."

Kiraz bahçelerinde çalışan anne ve babalar, aile bütçelerine katkı sağlarken üniversite öğrencileri de okul harçlıklarını çıkartıyor. 

7- 8 yıldır kiraz toplayarak aile bütçesine katkı sağladığını anlatan Hatice Dönmez, "10-15 gün boyunca çalışarak 500-600 lira para kazanıyoruz. Çocuklarımız okula gidiyor. Onlara da katkı sağlıyoruz" dedi. 

Üniversite öğrencisi Mehmet Dönmez ise "Yaz aylarında yaylaya geliyoruz, annem ve kardeşlerimle birlikte kiraz topluyoruz. Öğrenciyim, bir nebze de olsa okul masraflarımı karşılıyorum hem de aileme yardımcı oluyorum" diye konuştu.

Marmara Üniversitesinde eğitim gören Merve Erkek, her yaz tatilinde kiraz bahçelerinde çalıştığını ifade ederek, "Ortaokuldan bu yana yatılı okullarda okudum. Yaz aylarında buraya gelerek eğitim masraflarımı karşılamak için çalışıyorum" şeklinde konuştu.

Bu arada ilçede kirazların kilogramı 2 - 4 liradan satılıyor.