Kalbin en büyük düşmanları nelerdir ?

Kalbin en büyük düşmanları nelerdir ?

Kalp-damar hastalıklarına bağlı ölümlerin tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de ilk sırada yer aldığını kaydeden Kula Toplum Sağlığı Başkanı Dr. Aslı Aybüke Ayyıldız "Ülkemizde nüfusun yarısından fazlası tansiyon hastasıdır ve pek çoğunun tansiyon hastası olduğundan haberi yoktur. Kalbin en büyük düşmanı sigara, yüksek tansiyon ve yüksek kolestroldür." dedi.

Bir hekime başvurarak kan basıncı (tansiyon), kolesterol, glikoz düzeyi ölçümleri, kilo kontrolü ve vücut kitle indeksi ölçümünün mutlaka yaptırılması gerektiğini kaydeden Kula Toplum Sağlığı Başkanı Dr. Aslı Aybüke Ayyıldız, Sağlık grup başkanlığı olarak halkı bilinçlendirmek için çalışmalar yaptıklarını ve belirli zamanlarda stantlar açarak Kula halkını bilinçlendirdiklerini söyledi.

Normal tansiyon değeri nedir?

Normal tansiyon hakkında bilgi veren Ayyıldız "Uzun araştırmalar sonucunda yaş gruplarına bağlı kabul edilmiş değerler olsa da, herkesin bünyesinin farklı olduğunu göz önünde bulundurmak gerekir. Bir kişinin tansiyonundaki anormallikleri doğru tespit edebilmek için, kişinin tansiyon takibi yapılmalıdır. Özellikle gebelerde bu takibin yapılması hayati önem taşımaktadır. Örneğin kendinden düşük tansiyonlu bir kimse (tansiyonu kabul edilen değerlerin altında olan fakat günlük yaşamını sürdüren) hipertansiyon belirtileri ile bir sağlık personeline başvurduğunda kişinin tansiyon ölçümü normal kabul edilen değer aralığında çıkmakta, ancak çıkan normal değer bu kişi için anormal nitelik taşır ve kişi kendi için ideal değeri bilmediğinden müdahalede gecikme yaşanması hayati tehlike doğurmaktadır. Tansiyon ölçmeden önce 5 dakika oturup dinlenmeli ve ölçüm koldan yapılmalıdır." dedi.

Hipertansiyon (Yüksek Tansiyon) nedir?

Hipertansiyon hakkında da bilgi veren Ayyıldız şunları söyledi:

"Birincil ve ikincil sınıfları olup pek çoğunun kesin nedeni bilinmemektedir. Çeşitli böbrek hastalıkları, kullanılan ilaçlar, gebelik, beyin tümörleri alkol kullanımı gibi çeşitli nedenleri olabilir. Ailesel yatkınlık, Obezite, alkol-tütün alışkanlığı olanlar, tuzu fazla tüketenler, stres, doğum kontrol hapı kullanan kişilerde ve kadınlara göre erkeklerde hipertansiyon hastalığına daha sık rastlanır. Hiçbir şekilde belirti vermeden ortaya çıkabildiği gibi, ense kökünden başlayan baş ağrısı, bulantı, kusma, burun kanaması bulanık görme ya da gözlerin kanaması gibi belirtilere rastlanır. Hipertansiyon damar sertliği oluşturur. Beyin kanaması, felç geçirme olasılığı, kalp hastalıkları kişinin yaşam kalitesinin düşmesine ve ömrünün kısalmasına neden olmaktadır."

"Hareket edilmeli"

Hareketsizliğin birçok ciddi hastalığın temelini oluşturduğuna dikkat çeken Ayyıldız, "Hareketsizlik sağlık sorunlarına neden olur. Çocukluk çağında karşılaşılan obezite, diyabet ve fiziksel aktivite yetersizliği erişkinlikte kalp hastalığı oluşma riskini büyük oranda arttırmaktadır. Fiziksel aktivite mutlaka egzersiz yapmayı gerektirmez. Haftada 5 kez 30 dakika süreyle yürüyüş başta olmak üzere orta zorluktaki aktiviteler, kalp hastalığı ve inme riskini azaltır." dedi.

"Kalp sağlığına iyi gelen besinler tüketilmeli"

İşlenmiş gıdaların kalbin en büyük düşmanı olduğunu söyleyen Dr. Ayyıldız, "En yaygın 10 ölüm nedeninin 4'ü sağlıksız beslenme alışkanlıklarıyla doğrudan orantılıdır. Şeker, tuz, doymuş yağ ve trans yağ içeren besinler yerine meyve-sebze açısından zengin kalp dostu bir beslenme şekli tercih edilmelidir." diye konuştu.

"Tütüne hayır"

Kula Toplum Sağlığı Başkanı Dr. Aslı Aybüke Ayyıldız, "Tütün kullanan her iki kişiden biri tütünle ilişkili hastalıklar sebebiyle ölmektedir. Sigarayı bırakmak ve pasif içicilikten (sigara dumanına maruz kalmak sonucu solumak) kurtulmak kalp hastalığı ve inme riskini azaltır. Hekiminizin belirlemiş olduğu davranış-beslenme rejimine uygun davranmak, düzenli kilo kontrolü kalp sağlığınızı korumakla birlikte yaşam kalitenizi arttırır. Tansiyon hastalığının en etkin tedavisi korunmaktır. Kişinin hipertansiyona yol açan nedeni ortadan kaldırılması ve ilaçsız tedavi önceliğimizdir. Basit fakat etkili tedbirler sonrası istenen sonuç elde edilemezse ilaç tedavisi gündeme gelir." dedi.

Kalbin en büyük düşmanları nelerdir ?

Kalbin en büyük düşmanları nelerdir ?

Kaynak: