Kalkınma Yolu Projesi nedir? Kazanan kim olacak?

Kalkınma Yolu Projesi’nin oldukça stratejik bir proje olduğunu belirten İsmail Yaşa, hayata geçirildiği takdirde Türkiye’nin büyük kazanımlar elde edeceğini ifade ederek, “Proje eğer hayata geçirilirse hem Irak hem de Türkiye çok şey kazanacak.” dedi.
Kalkınma Yolu Projesi nedir? Kazanan kim olacak?

Irak, Türkiye, Katar ve Birleşik Arap Emirlikleri arasında ülkelerin ticaretini canlandırmak amacıyla Kalkınma Yolu Projesi'ne dair işbirliği Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın da katılımıyla imzalandı. Projenin amacı, kazanımları ve detaylarından bahseden İsmail Yaşa, gazetemize özel açıklamalarda bulundu.

whatsapp-gorsel-2023-10-07-saat-23-01-22-2c867557.jpg

‘BASRA KÖRFEZİ’Nİ TÜRKİYE’YE BAĞLAYACAK’

Kalkınma Yolu Projesi ile Basra Körfezi’nin Türkiye üzerinden Avrupa’ya bağlanacağını dile getiren Yaşa, “Suriye’de karışıklıklar olmadan önce Türkiye’den Körfez bölgesine demir yolu projesi vardı. Amaç Türkiye’yi Körfez’e bağlamaktı. Fakat Suriye’deki güvenlik sorunu ve yaşanan olaylar rotayı Irak’a yöneltti. Bu proje Basra Körfezi’ni, Irak ve Türkiye üzerinden Avrupa’ya bağlayacak.” şeklinde konuştu.

kalkinma-yolu-projesi-1.png

‘STRATEJİK BİR PROJE’

Kalkınma Yolu Projesi’nden bahseden Yaşa, “Kalkınma Yolu Projesi ticari, ekonomik bir proje. Bu güzergâh ticaret yolları içerisinde aslında en kısa ve en kârlı olanı. Çünkü Körfez’e gemilerle gelecek mallar Basra’ya, oradan kara yolu veya demiryoluyla ile Türkiye üzerinden direk Avrupa’ya taşınacak. Bu proje hem kara yollarını hem de demiryollarını içeriyor. Türkiye’nin buna alt yapısı hazır. Diğer alternatif yollardan daha kısa bir yol olacak. Olukça stratejik bir proje.” diye aktardı.

kalkinma-yolu-projesi-6.jpg

‘TÜRKİYE ÇOK ŞEY KAZANACAK’

Proje hayata geçirildiğinde Türkiye’nin kazanımının büyük olacağını dile getiren Yaşa, “Katar ve Birleşik Arap Emirlikleri’nin de projeye yatırım yapması, projenin hayata geçme olasılığını arttırıyor. Irak’ta şu an her ne kadar istikrar olsa da projenin önünde engeller var. Çünkü İran’ın da Akdeniz’e açılmakla ilgili bir projesi var. Engeller atlatılır, proje hayata geçirilebilirse hem Irak hem de Türkiye çok şey kazanacak. Çünkü Irak’ta istihdam imkânı sağlıyor. Türkiye’nin Irak’la ilişkilerini olumlu etkiliyor. Bu da Türkiye’nin Irak’ın kuzeyindeki PKK ile mücadelede elini güçlendiriyor ve terör örgütünün etkisiz hale gelmesini gerektiriyor. Proje Türkiye’nin Irak’taki ağırlığını arttıracak.” ifadelerine yer verdi.

kalkinma-yolu-projesi-1.jpg

‘TÜRKİYE’NİN AĞIRLIĞI ARTACAK’

Proje tamamlandığı takdirde Türkiye’nin diğer ülkelere göre öneminin artacağını ifade eden Yaşa, “Türkiye’yi en çok meşgul eden ve adeta kanının emen sorun terör belası. Türkiye’nin terör tehdidinden kurtulması hem içeride hem de dışarıda daha güçlü olmasını sağlayacak. Bu tür projelerde önemli olan güvenliktir. Proje Orta Doğu’ya olumlu yansıyacak. Irak küçümsenecek bir ülke değil. O yüzden bu şekilde bir iş birliği mutlaka bölgesel dengelere yansıyacak. Türkiye’nin bölge denkleminde ağırlığının artması, diğer bölgesel ve küresel güçlerinin ağırlığının azalması anlamına gelecek.” sözleriyle konuşmasını sonlandırdı.

 Muhabir