Kamboçya'da yolsuzluk

Kamboçya'da yolsuzluk

Kamboçya Başbakanı Hun Sen ve ailesinin, ülkedeki yolsuzluklardan fayda sağlayan bir ticari ağı kontrol ettiği öne sürüldü. 

Merkezi Londra'da bulunan Global Witness örgütünün raporunda, "Kamboçya'da 30 yıldır iktidarda olan Hun Sen ve yardımcılarının, ülkedeki yolsuzlukların merkezinde olduğu" iddia edildi.

Raporda, Hun Sen'in ailesinin, orduda ve hükümette etkili pozisyonların yanı sıra, değeri 200 milyon dolar olan bir ticari imparatorluğu iktidarda kalmak için kullandığı belirtildi. 

Raporun hazırlık aşamasında, Kamboçya Ticaret Bakanlığının binlerce şirketi kayıt altına aldığı internet sitesinden faydalanıldığı, Hun Sen'in yakın akrabalarının, madencilik, kumar ve emlak gibi yolsuzlukla anılan ve en karlı sektörlerle bağlantılı 114 yerli firmada hisselerinin bulunduğu tespit edildi. 

Hun Sen'in ailesinin aktif olduğu diğer sektörlerin ticaret, enerji ve inşaat olduğu kaydedilen raporda, bu ticari ağdaki bazı şirketlerin, isim hakkı kullanma ve dağıtım anlaşmalarıyla doğrudan ve dolaylı olarak Apple, Nokia, Visa, Unilever, Procter & Gamble ve Honda gibi uluslararası markalarla bağlantıları olduğu ifade edildi. 

Kamboçya'da 1985 yılında iktidara gelen 63 yaşındaki Hun Sen'in yönetimi, çok sayıda insan hakları örgütü tarafından eleştiriliyor. Kamboçya'da seçimlerde usulsüzlük yapıldığı, muhalefetin, cinayet, işkence ve keyfi tutuklamalarla bastırıldığı savunuluyor.

Ülkenin 16 milyonluk nüfusunun yüzde 40'ının, yoksulluk sınırının altında veya yoksulluk sınırında yaşadığı belirtiliyor. 

Kamboçya hükümeti, rapora ilişkin henüz bir açıklama yapmazken, Hun Sen'in çocuklarından ikisi, Facebook sayfalarında, raporun yanlış bilgi içerdiği ve babalarına siyasi bir saldırı amacı taşıdığı paylaşımında bulundu.