Kamuda 25 bin engelli kadrosu boş

YUSUF KARAKAŞ / YENİ HABER
Kamuda 25 bin engelli kadrosu boş

Son 10 yıl engellilerin yaşantısı ve hakları bakımından büyük atılımlar yaşanmış olmasına rağmen Kamuda çalıştırılması gereken 25 bin engelli istihdamı açığı bulunduğu ortaya çıktı. Konya’da engelli sadece 945 kişi kamuda hizmet veriyor.

Konu sık sık Türkiye gündemine gelmesine rağmen, sorunun tamamen ortadan kalktığı söylenemez. Sorunun çözülememesinde en büyük neden olarak da engelli vatandaşların eğitiminde istenilen noktaya bir türlü gelinememiş olması olarak gösteriliyor. 3 Aralık Dünya Engelliler Gününde tekrar gündeme gelen konu hakkında iyi niyetli açıklamalar yapılmış olmasına rağmen ‘’Engellilerde İstihdam’’ konusunda Türkiye büyük atılımlar gerçekleştirdi.  2002 yılında 5 bin civarında olan Engellilerin kamudaki istihdamı bugün bu sayı 34 bine çıkarılmış durumda ancak halen 25 bin engelli istihdamı açığı bulunuyor. Hükümet ve bürokrasi engellilerin istihdamına özel önem veriyor ancak bu konuda sivil toplum örgütleriyle ortak hareket ve ortak senkronizasyon halen sağlanamamış durumda.

EN FAZLA ÇALIŞAN ANKARA’DA

Son açıklanan verilere göre Türkiye’de kamuda istihdam edilen engelli memur sayış net olarak 34 bin 88’ulaştı. En fazla engelli memur kenti Ankara olurken, en az ise Bayburt oldu. Devlet personel başkanlığının Haziran 2014 verilerinde Türkiye’de kamuda 1 milyon 974 bin 414 memur bulurken, 7 bin 473’ü kadın, 26 bin 615’i ise erkek olmak üzere 34 bin 88 engelli memur çalıştığı bildirildi.

Kamuda çalışan engelli memurların illere göre dağılımı ise şöyle:

Ankara 3 bin 787, İstanbul 2 bin 587, İzmir bin 601, Konya 945

ÜMİT VERİCİ ÇALIŞMALAR VAR

Hükümetin 2015 yılı programına göre, kamuda istihdam edilen engelli sayısı tahsis edilen kontenjan kapsamında artırılacak. Engellilere yönelik okul öncesi danışmanlık ve rehberlik hizmetleri geliştirilecek, özel eğitim ve rehabilitasyon merkezleri etkin bir biçimde denetlenecek. Milli Eğitim Bakanlığı ve Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı işbirliğiyle, gelecek yılın sonuna kadar, engellilerin okula başlamadan önce almaları gereken eğitim konusunda verilen rehberlik ve danışmanlık hizmetleri geliştirilecek. Engellilere hizmet veren özel eğitim ve rehabilitasyon merkezlerinin denetimine

ağırlık verilecek. Engellilere yönelik iş imkanları geliştirilecek ve bu alandaki danışmanlık hizmetleri yaygınlaştırılacak. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı sorumluluğunda Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ve Milli Eğitim Bakanlığı işbirliğiyle, engelliler için çalışma ortamının özel olarak düzenlendiği korumalı işyerlerine ilişkin mevzuat çalışmaları tamamlanarak korumalı işyerlerinin işlevi artırılacak ve engellilere kolay erişilebilir mesleki eğitim ve danışmanlık hizmetleri sunulacak. Kamuda istihdam edilen engelli sayısı tahsis edilen kontenjan kapsamında artırılacak.

ENGELLİLERİN TOPLUMA KAZANDIRILMASI İÇİN ÖNEMLİ PROJELER VAR

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığınca, engellilere yönelik bakım ve destek hizmetlerinin etkinliği, yaygınlığı ve denetimi artırılacak, bakım ve rehabilitasyon kuruluşlarının fiziki şartları iyileştirilecek. Ev tipi sosyal hizmet birimleri ile ilgili mevzuat çalışmaları tamamlanacak, ev tipi kuruluş sayısı artırılacak ve evde destek hizmeti yaygınlaştırılarak bu hizmetlerin denetimi artırılacak. Engellilerin ekonomik ve sosyal hayata katılımlarının artırılması için sosyal ve fiziki çevre şartlarının iyileştirilmesine yönelik çalışmalar hızlandırılacak.

YAŞLILAR İÇİN KURUMSAL BAKIM HİZMETLERİ ARTIRILACAK

Yaşlıların kendi çevrelerinden uzaklaşmadan evlerinde bakımını sağlamaya yönelik hizmetler çeşitlendirilerek yaygınlaştırılacak ve yaşlılara yönelik kurumsal bakım hizmetlerinin sayı ve niteliği artırılacak. Yaşlılara yönelik bakım ve destek hizmetlerinin etkinlik, yaygınlık ve denetimi artırılacak, kuruluşların fiziki şartları iyileştirilecek. Yalnız yaşayan yaşlılar başta olmak üzere, günlük ihtiyaçlarının karşılanabilmesi için yaşlılara evlerinde sağlık, temizlik, günlük bakım, alışveriş gibi konularda destek verilmesine yönelik hizmetler yaygınlaştırılacak. Yaşlılara yönelik yatılı ve gündüzlü bakım hizmetlerinin sunulduğu kuruluşların sayısı ve niteliği artırılacak. Ayrıca yerel yönetimlerin ve sivil toplum kuruluşlarının bu konudaki rolleri güçlendirilecek.