Kamuoyuyla paylaşmamızı rica etti

Akil İnsanlar Heyeti Akdeniz Bölgesi Grubu Genel Sekreteri Çelenk, Akil İnsanlar Heyeti toplantısına ilişkin, "Çözüm süreci ile ilgili gerçeklerin bir kısmını kamuoyuyla paylaşmamızı rica etti" dedi.
Kamuoyuyla paylaşmamızı rica etti

Akil İnsanlar Heyeti Akdeniz Bölgesi Grubu Genel Sekreteri Tarık Çelenk, Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun Akil İnsanlar Heyeti ile yaptığı toplantıya ilişkin, "Sayın Başbakan, gerek Türk dış politikası gerekse çözüm süreci ile ilgili gerçeklerin bir kısmını kamuoyuyla paylaşmamızı rica etti" dedi.

Çelenk, AA muhabirine yaptığı açıklamada, dün yapılan toplantıda Başbakan Davutoğlu'nun kamuoyunda tartışılan 6-7 Ekim Kobani (Ayn el Arap) olayları, Suriye politikası, Türk dış politikası, çözüm süreci ve çözüm süreci açılımı olarak İmralı konularında kendilerinin görüşlerini aldığını söyledi.

Başbakan Davutoğlu'nun daha sonra yaşadıkları gerçeklikler ve bilinmeyen bazı detayları kendileriyle paylaştığını ifade eden Çelenk, "Genelde bütün katılımcılar tatmin olmuş şekilde toplantıdan ayrıldı. Sayın Başbakan, gerek Türk dış politikası gerekse çözüm süreci ile ilgili gerçeklerin bir kısmını kamuoyuyla paylaşmamızı rica etti" diye konuştu.

Çelenk, Başbakan Davutoğlu'nun toplantıda PYD ile ilgili görüşme sürecinden bahsederek, stratejik ve insani yardımın her zaman yapıldığını söylediğini anlattı. Başbakanın PYD'nin kendilerinden olmayan Kürtlere uyguladığı anti demokratik baskıları anlattığını dile getiren Çelenk, şöyle konuştu:

"Başbakan Davutoğlu, PYD'nin Özgür Suriye Ordusuna karşı tavırlarının hem Türkiye hem de kendi çıkarlarını rahatsız ettiğini, bu konularda düzene ihtiyaç duyulduğunu belirtti. Ayrıca sokak kavgalarının doğru olmadığını belirtti. Özellikle kamunun güvenliği ve devlet otoritesine saygı duyacaklarına söz vermelerine rağmen buna zaman zaman uymadıklarını, buna uydukları takdirde demokratik dönüşümün çok daha hızlanacağını ifade etti."

"Türkiye Cumhuriyeti Başbakanı gerek çözüm sürecinde gerekse dış politikada neyi, nasıl, niçin yaptığını çok iyi biliyor. Konusuna çok hakim. Bize güven verdi" diyen Çelenk, Davutoğlu'nun kendilerinden ziyaretler yaparak siyasi partileri bilgilendirmelerini rica ettiğini kaydetti. 

 Doğu Anadolu Bölgesi Grubu Üyesi Teker

Akil İnsanlar Heyeti Doğu Anadolu Bölgesi Grubu Üyesi Zübeyde Teker de toplantıda herkesin konuşma imkanı bularak taleplerini ve fikirlerini dile getirdiğini anlattı. 

Uzun süren toplantının dile getirilen görüş ve öneriler açısından önemli olduğunu vurgulayan Teker, şunları söyledi:

"Sekreteryaya işlerlik kazandırılması, heyetin İmralı'ya gitmesi gerektiği, farklı çalışma gruplarının oluşturulması, komisyonların kurulması gibi talepler dile getirildi. Son zamanlarda gündemde yer alan yargı paketiyle ilgili eleştiriler de gündeme geldi. Bununla ilgili karşılıklı görüşmeler oldu ve kaygılar anlatıldı. Kobani eylemleriyle ilgili tüm taraflara yönelik eleştiriler vardı. Çözüm sürecinin mutlaka devam etmesi gerektiği ve daha hızlı adımların atılmasının önemi vurgulandı."

"Akil İnsanlar Heyeti'nde yer alan ve toplantıya katılan herkes söz alma imkanı buldu. İletişim genel anlamda iyiydi ve herkes taleplerini rahatlıkla dile getirdi" diyen Teker, özellikle son zamanlardaki olaylarla ilgili iki tarafın basın gruplarının tutumu konusunda eleştiriler getirildiğine işaret etti.

Toplantıda, Başbakan Davutoğlu ve hükümet üyelerinin yürütülen çalışmalarla ilgili detaylı bilgi verdiğine dikkati çeken Teker, hem hükümet hem de KCK'nın eleştirildiğini belirtti.

"Toplantının olumlu tarafı, herkesin sürecin devam etmesi ve en verimli şekilde sonuçlandırılması konusunda ısrarcı olmasıydı" ifadesini kullanan Teker, şunları kaydetti:

"Çözüm sürecindeki ısrar bir fikir ortaklığına dönüştü. Başbakan Davutoğlu, Akil İnsanlar Heyeti ile ilgili farklı gruplarda çalışmaların yapılabileceğini söyledi. Davetin olaylarla ilgisi bulunmadığını, daha önce yapılacağını ancak bazı gelişmelerden dolayı ertelendiğini vurguladı. Amacın, kararlılıkla yürütülen çözüm sürecine katkının sağlanması olduğu belirtildi. Biz de toplantıda uyarılarımızı yaptık. Kobani'deki gelişmelerin çok önemli olduğunu ve bu konuda ilerleyen günlerde çok farklı gelişmelerin yaşanacağına dikkati çektik. Umarız süreç başarılı bir şekilde sonuçlanır."