Kanada Ukrayna'yı silah satışı yapılabilecek ülkeler listesine aldı

Dışişleri Bakanı Freeland, Ukrayna'nın, Otomatik Ateşli Silahlar Ülke Kontrol Listesi'ne dahil edildiğini açıkladı
Kanada Ukrayna'yı silah satışı yapılabilecek ülkeler listesine aldı

OTTAWA (AA) - Kanada hükümeti Ukrayna'ya ateşli silahlar satılmasına izin veren bir karar aldı.

Kanada'nın Resmi Gazetesi niteliğindeki Canada Gazette'de yayımlanan karara göre, Kanadalı şirketlerin ve kişilerin belirli yasak ateşli silahları ve diğer silahlar ile bu kapsamda sayılan düzenek ve cihazların Ukrayna'ya ihracına izin verildi.

Kararda, satış için her bir izin başvurusunun, Kanada'nın uluslararası yükümlülükleri, dış politika ve savunma öncelikleri ile tutarlılığının sağlaması için durum değerlendirmesine tabi tutulacağı kaydedildi.

Kanada Dışişleri Bakanı Chrystia Freeland, Ukrayna'ya silah satışına izin verilen karardan mutluluk duyduğunu söyledi.

Freeland, "Ukrayna'nın, Otomatik Ateşli Silahlar Ülke Kontrol Listesi'ne (AFCCL) eklenmesi, ülkelerimizin paylaştığı yakın bağları yansıtıyor. Kanada ve Kanadalılar, Ukrayna halkıyla yan yana durmaya ve Ukrayna'nın toprak bütünlüğünü ve egemenliğini desteklemeye devam edecek." dedi.

Kanada'nın Ukrayna'ya silah satışı konusu, Ukrayna Cumhurbaşkanı Petro Poroşenko'nun geçen eylül ayındaki Ottawa ziyaretinde ana gündem maddesi olarak ele alınmıştı. Kanada Federal Parlamentosu, söz konusu karara ilişkin 23 Kasım tarihindeki kapalı oturumunda nihai adımı atmıştı.

Kaynak: