Kanal İstanbul için Panama çıkarması

Ulaştırma Bakanı Ahmet Arslan, Kanal İstanbul projesi için Panama Kanalı'nı genişletme projesini yürüten ekiple çalışılacağını söyledi.
Kanal İstanbul için Panama çıkarması

İstanbul'un çılgın projesi Kanal İstanbul için Panama yönetimiyle fikir alış verişi yapılacağı ve orada çalışan ekiple işbirliği yapılacağı bildirildi.

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, Panama ile Türkiye arasında, seyir kanallarının inşası ve yönetimi konularında idari ve teknik uzmanlığın paylaşımı için iş birliği platformu kurulmasını içeren anlaşmanın 27 Haziran’da Panama’nın başkenti Panama City’de imzalandını söyledi. Arslan, şunları kaydetti:

'DÜNYANIN EN UZUN GEÇMİŞİNE SAHİPLER'

“İmzaladığımız anlaşma gereği Türkiye’de inşasına başlanacak Kanal İstanbul projesi için Panama Kanalı Genişletme Projesi’ni yapan ekiple iş birliği platformu kurulacak. Kanal işletmeciliği konusunda dünyanın en uzun geçmişine ve en köklü deneyimine sahip ülkelerden olan Panama’nın, İstanbul Boğazı’ndaki gemi trafiğini rahatlatmak için yapılacak Kanal İstanbul projesinin yapımında büyük katkı sağlayacağını düşünüyoruz.”

PANAMA'NIN EKİBİ GÖREV BAŞINA

Arslan, Panama Kanalı Genişletme Projesi’ni yapan Panama Kanal Otoritesi’nin koordinasyonu altında ilgili kurum ve kuruluşlarının  temsilcilerinden oluşan bir çalışma grubuyla görüşmelerde bulunduklarını belirterek, “Dünyanın en büyük kanal projelerinden birini başarıyla yapan Panama Kanal Otoritesi ile iş birliği platformu kurarak, Kanal İstanbul projesinde deneyimlerinden yararlanmayı planlıyoruz” değerlendirmesinde  bulundu.

GENİŞLİĞİ 500 METRE

Bakan Arslan, yapımı planlanan Kanal İstanbul projesinin sadece İstanbul için değil, boğaz trafiğini kullanan tüm ülkeler için büyük önem taşıdığını vurgulayarak, proje ile oluşturulacak yeni su yolunun uzunluğunun 40 kilometreyi aşmasını beklediklerini söyledi.

Projeye ilişkin güzergah çalışmalarının hızla sürdürüldüğüne işaret eden Arslan, “Kanalın genişliğinin yüzeyde 500 metre, tabanda 400 metre, suyun derinliğinin ise 30 metre olacağını öngörüyoruz. Böylece İstanbul Boğazı’ndaki deniz trafiğini tehdit eden tankerler bu yeni kanalı kullanabilecek ve Boğaz’ın güvenliği de sağlanmış olacak” dedi.

KAYNAK: AA