Kanatlı yem sektörüne yeni mısır türü müjdesi

Doğu Akdeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsünde "Adasa16" adı verilen tohumla geliştirilen yeni mısır türünün yüksek yağ oranıyla kanatlı yem sektöründe önemli oranda talep görmesi bekleniyor.
Kanatlı yem sektörüne yeni mısır türü müjdesi

Doğu Akdeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü ile Sakarya Mısır Araştırma Enstitüsü işbirliğiyle geliştirilen yeni mısır türünün yüksek yağ oranı özelliği sayesinde kanatlı yem sektörü tarafından büyük talep göreceği belirtiliyor.

Türkiye'nin önemli tarımsal üretim merkezlerinden Çukurova'da kurulu enstitü bünyesindeki modern bitki ıslahı laboratuvarıyla yeni tohum çeşitleri geliştiriliyor.

Bugüne kadar buğdaydan pamuğa, soyadan ayçiçeğine kadar yaklaşık 60 çeşit geliştirilerek tescillendirilen enstitüde, yerli tohumlardan 26'sı yurt içinde ve yurt dışında pazarlanarak ülke ekonomisine yaklaşık her yıl 100 milyon lira katkı sağlanıyor.

Enstitüde "Adasa16" adı verilen tohumla geliştirilen yeni mısır türünün de yüksek yağ oranıyla kanatlı yem sektöründe önemli oranda talep görmesi bekleniyor.

Doğu Akdeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdür Yardımcısı İbrahim Cerit, AA muhabirine, son 10 yılda tohumculukta ve bitki geliştirmede enstitüde yapılan araştırmalarla ciddi mesafeler alındığını söyledi.

"Mısırda yabancı tohum hakimiyeti kırılacak"

Amaçlarının ülkenin tohumculukta dışa bağımlılığını azaltarak üreticilerin yerli tohumlara yönelmesini sağlamak olduğuna dikkati çeken Cerit, şöyle konuştu:

"Mısır tohumculuğu, yüzde 95'i yabancı çeşitlerin hakim olduğu bir alan. Bu oran çok yüksek. Mısırda yabancı tohum hakimiyeti kırılacak. Uzun yıllardır yaptığımız çalışmalarda geliştirdiğimiz 'Adasa16' ile yerli tohumculuk oranımızı yükseltmeyi ve Türk çiftçimizin hizmetine sunmayı amaçlıyoruz. Olumsuz çevre şartlarına karşı adaptasyon yeteneği iyi, yağ oranı da yüksek verimli bir mısır çeşidi. Yağ oranının yüksek olması çeşidimizi özellikle kanatlı yem sektörü için önemli hale getiriyor. Bu türün enerji düzeyi oldukça yüksek, tescil edilen mısır çeşitlerinde yağ oranı yüzde 3,5 civarındayken yeni çeşidimizde yüzde 4,59 seviyelerinde. Yağ oranının yüksek olması çeşidin kanatlı yem sektöründeki yem değerini ve enerji değerini de yükseltiyor."