Kapı kapı dolaşıp 20 yıldır Kur'an öğretiyor

Almanya'da teknik mühendis olarak çalıştıktan sonra emekli olan İsmail Hakkı Adıyaman, 20 yıldır İstanbul'da sokak sokak dolaşıp esnafı gezerek, günde 10 dakikalık derslerle Kur'an-ı Kerim öğretmeye çalışıyor.
Kapı kapı dolaşıp 20 yıldır Kur'an öğretiyor

Almanya'da teknik mühendis olarak çalıştıktan sonra emekli olan İsmail Hakkı Adıyaman, 20 senedir İstanbul'da kapı kapı dolaşarak günde 10 dakikalık derslerle esnafa Kur'an-ı Kerim öğretiyor.

Üsküdar'da oturan 75 yaşındaki İsmail Hakkı Adıyaman, sabahın ilk saatlerinde evinden çıkıyor. İlk önce Üsküdar Karadavut Paşa Camisi yakınlarındaki esnafı ziyaret eden Adıyaman, daha önce Kur'an-ı Kerim öğretmek ders verdiği vatandaşların ödevlerini kontrol ediyor.

Adıyaman, daha sonra çevredekilerle diyalog kurarak, bilmeyenlere Kur'an-ı Kerim öğretme teklifinde bulunuyor. Kur'an öğretmek için dağıttığı materyallerden herhangi bir ücret talep etmeyen Adıyaman, üstünde "Bir haftada yazı ile teknik Kur'an öğretilir. Dersler iş yerlerinde işi aksatmadan 10 dakikada yapılır. Ücret talep edilmez. Allah rızası içindir" yazılı çantasını yanından bir an olsun ayırmıyor.

Günün ilerleyen saatlerinde vapurla Üsküdar'dan Eminönü'ne de geçen Adıyaman'ın Kur'an-ı Kerim okumayı öğrettiği kişiler arasında 7'den 77'e her yaştan ve kesimden vatandaş var.

Gönüllü Kur'an öğreticisi Adıyaman'ı çevredeki esnaf ve vatandaş da yakından tanıyor. Esnaf, Kur'an-ı Kerim öğretmek için kullandığı defterin fotokopisini çekerek Adıyaman'a yardımcı oluyor.

"Babamın yolunda gidiyorum"

Emeklilik günlerini Kur'an hizmetiyle geçiren Adıyaman, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Almanya'daki eğitim hayatının ardından teknik mühendis olarak bir fabrikada çalıştığını, emekli olduktan sonra Türkiye'ye döndüğü söyledi.

Yaklaşık 20 yıldır insanlara Kuran-ı Kerim öğretmeye çalıştığını belirten Adıyaman, "Sabah evden çıkıyorum. Gittiğim yerdekilere 'Selamün aleyküm' diyorum. Onlar da selamımı alıyor. Bulduğum esnafa 'Hacca gittin mi?' diyorum. Kur'an okuma bilmiyorsa hemen hazırladığım defteri ona veriyorum. İlkini bitirdikten sonra ikinci defteri de veriyorum. Yazıp getiriyorlar. Böylece Kur'an öğrenmiş oluyorlar." diye konuştu.

Adıyaman, gün içerisinde gittiği birçok yerde kendine yeni öğrenciler de bulabildiğini söyledi.

Kur'an-ı Kerim öğretme hizmeti için hiçbir ücret talep etmediğini ifade eden Adıyaman, "Kur'an-ı Kerim alfabesi 29 harfli ama her harf 4-5 ayrı şekilde kullanılabilir. Sen harfleri tek başına 'Elif, Be, Te, Se' diye öğretirsen o kişi hayatta okuyamaz. Örneğin 'Elif'i okurken kaç çeşit olduğunu insanlara gösterirsen, Kuran-ı Kerim'i açtığı zaman da bunu bilir. İkinci defterde de 'cezm', 'şedde' gibi gösterince Kur'an'ı okuyabilirsiniz." diye konuştu.

İsmail Hakkı Adıyaman, Çanakkale Savaşı'nda gazi olan babasının çevresine İslam'ı öğretmek için çaba sarf ettiğini, kendisinin de babasının yolundan gitmeye çalıştığını vurguladı.

"Bana 'Senin baban Çanakkale gazisi. Madalya verelim, para da bağlayalım' dediler. Ben o parayı istemedim." diyen Adıyaman, babasının gazilik madalyasını ise gururla üstünde taşıdığını kaydetti.

"Kalpte Kur'an öğrenme aşkı varsa öğrenilir"

Adıyaman, Kur'an-ı Kerim öğretmekle geçen bir gününü şöyle anlattı:

"Madalyayı alınca 'Babam hayattayken Kur'an öğretiyorsa ben de yapabilirim, onun işini devam ettirmeliyim' dedim. Zaten çalışmaya alışmışım. Emekli olunca akşam, sabah olmuyor. Bir gün sokağa çıktım. Rastgele birine 'Kur'an biliyor musun?' diye sordum. Bilmeyince ona öğretmeye başladım. İki, üç ayda birçok kişiye öğrettim. Teknik üniversite okuduğum için güzel bir öğretme defteri yaptım. Defteri verdiğim adam, bir hafta içinde alıp öğreniyor. Sonra bana da 'Bu kadar kolay olacağını düşünmüyordum' diyor. Akşama kadar çeşitli yerlere yürüyorum. Her yere gidiyorum. Kur'an-ı Kerim öğrenmek isteyen kim varsa onun ayağına gidiyorum. Yeter ki Kur'an öğretelim. Eğer kalpte Kur'an öğrenme aşkı varsa öğrenilir, yoksa öğrenilmez. Kur'an bilmeden hacca gidilmez, Kur'an bilmeden namaz doğru kılınmaz. Yat, kalk ama Kur'an yok. O zaman ne anladım? Kur'an kime geldi? Bize geldi, açıp da bakmamız lazım. Rafta durmasıyla olmaz."

"5 kuruş istemedi"

Adıyaman'ın Kur'an-ı Kerim okumayı öğrettiği Üsküdarlı restoran sahibi Serkan Sağdıç, eskiden ateist olduğunu, Müslüman olduktan sonra da Kur'an-ı Kerim'i okumak istediğini belirtti.

Sağdıç, işlerden zamanı olmadığı için "Birisi gelse de bana Kur'an-ı Kerim öğretse" diye Allah'a dua ederken Adıyaman ile tanıştığını ifade ederek, şunları kaydetti:

"Bir baktım elinde çanta ile hocam geldi. Burada 'Allah rızası için 15 dakikada Kur'an öğretilir' yazılıydı. Bazı kesimlerin dilenciliğine alıştığımız için 'Şimdi benden herhalde para isteyecek' diye düşündüm. Bana, '15 dakikada Kur'an nasıl öğretilir? metodunu gösterdi. İlk dersini verdi. Herhalde ikinci derse geldiğinde para isteyecek, diye düşündüm. İkinci gün geldiğinde de ders için para almadı. Üçüncü gelişinde büyük para koparacak, diye düşündüm. Üçüncü kez gelince bana Kur'an-ı Kerim hediye etti. O zaman 'İşte şimdi 500 bin lira bile istese veririm.' dedim ama 5 kuruş istemedi."