Esra Akyol

Esra Akyol

KAR YAĞIYOR ÜSTÜMÜZE İNCEDEN

KAR YAĞIYOR ÜSTÜMÜZE İNCEDEN

Bu yıl Konya’da son 14 yılın en yoğun kar yağışını görüyoruz. Kuraklıkla mücadele eden Konya’ya ilaç gibi geldi bu yıl kar. Barajlar doluyor, meyve-sebzeler donmaktan kurtuluyor. Bol yağan kar sayesinde bu yıl çiftçinin yüzü gülecek inşallah.

Tabi karla birlikte şehir hayatında ciddi sıkıntılar da yaşanıyor fakat, hem belediyeler hem de vatandaşlar olarak gerekli önlemleri alırsak kar yağışının olumsuz etkilerini en aza indirmiş oluruz. Vatandaş olarak kar lastiği olmadan ya da zincirsiz bir şekilde yola çıkılmamalı, trafikte zor durumda kalanlara yardım edilmeli ve insanlar birbirine daha saygılı olmalıdır. Bu arada karın bir faydası olarak vatandaşlar arasındaki yardımlaşma duygusunu arttırmasını da sayabiliriz. Yolda kalan biri, bir el atıp arabasını itenlere ne kadar çok dua eder kim bilir?

Uzun yıllardır bu kadar kar görmeyen Konya’da belediyelerin her yere yetişememesi normal aslında. Sürekli yağan karın yolları kapatmasının önüne geçmek, şehrin her yerini aynı anda kardan temizlemek hiç kolay bir iş olmasa gerek. O yüzden her fırsatta ‘belediye çalışmıyor’ ya da ‘belediye sınıfta kaldı’ gibi cümleler kurmak çok faydasız ve yersiz. Bunu söylemek yerine kendi önlemlerimizi alıp, biraz daha anlayışlı davranmamız gerek. En azından hafta sonları mecbur kalmadıkça trafiğe çıkmamak ve çıkıldığında da toplu ulaşım araçlarını tercih etmek trafiği büyük oranda rahatlatacak ve belediye çalışanlarının işini daha da kolaylaştıracaktır.

Kar, her zaman olduğu gibi yine en çok çocukları sevindirdi. Okulların sık sık tatil olmasıyla karın keyfini doya doya çıkaran çocuklar, sokakları kayak merkezi haline getirdi. Tabi çocukların yanında, bir de çocukluğunu yaşayamamış yetişkinleri de unutmamak gerek. Bu yıl hayatında karda hiç kaymamış 50-60 yaşındaki teyzeleri bile görüyoruz çocukların arasına karışmış kayarken.

insan kaç yaşına gelirse gelsin içindeki çocuğu hiç öldürmemeli.

Kar yağınca havadaki mikroplar temizleniyor, hastalıklar azalıyor. Kar yağmadan önce sürekli hastalanan çocuklarımız, çok şükür ki şimdi hastalanmıyor. Rabbim öyle güzel bir nimet veriyor ki bizlere faydalarını saymakla bitiremiyoruz. O yüzden karın olumsuzluklarını değil de faydalarını düşünüp şükretmeliyiz. O kadar güzel bir nimet ki binlerce kar tanesi birbirine hiç değmeden yağıyor ve hiçbir kar kristali birbirine benzemiyormuş.

Ne diyor Mevlana: “ Kar taneleri ne güzel anlatıyor birbirine zarar vermeden de yol almanın mümkün olduğunu.”

Günümüzde insanlık bu sözün tam tersini anlamış gibi… Güçlü olan kendi çıkarı için önüne çıkan her engeli eze eze geçmekten hiç çekinmiyor.

Amerikalı bir araştırmacı kar tanelerine kafayı takmış. Kar tanelerinin birbirine benzemediğine inanmıyormuş. Tam 50 yıl boyunca mikroskopla kar tanelerinin fotoğrafını çekmiş ama birbirine benzeyen bir tane bile kar tanesi bulamamış.

Farklılıkların da bir arada yaşayabileceğinin en güzel kanıtı kar taneleri…

Ülkemizi farklılıklarıyla bölmeye çalışanların çabası boşa… Yüzyıllardır bu coğrafyada farklılıklarıyla yaşayan toplumumuz,  bundan sonra da yaşamaya devan edecektir. Terör saldırılarıyla, hain pusularla bize zarar vermeye çalışanlar, canımıza kastedenler, emellerine hiç bir zaman ulaşamayacaklar. Aksine bu olaylarda yeni kahramanlarımız doğacak ve bizi birbirimize daha çok kenetleyecektir.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Esra Akyol Arşivi
SON YAZILAR