Karadeniz Haber Ajansları Birliği Genel Kurulu yapıldı

Karadeniz Haber Ajansları Birliği Genel Kurulu'nda, AA'nın da yer aldığı birlik üyeleri, aralarındaki işbirliğini güçlendirmeyi ele aldı.
Karadeniz Haber Ajansları Birliği Genel Kurulu yapıldı

Bölgesel haber kaynaklarının verimli kullanılması için uluslararası işbirliğini geliştirmeyi amaçlayan Karadeniz Haber Ajansları Birliği (BSANNA) genel kuruluna, Anadolu Ajansı (AA), Rus haber ajansı TASS,  Arnavutluk Haber Ajansı (ATA), Ermenistan Haber Ajansı (ARMENPRESS), Bulgaristan Haber Ajansı (BTA), Gürcistan Haber Ajansı (GHN), Romanya Haber Ajansı (Agerpress) ve Ukrayna Haber Ajansı (UKRINFORM) yöneticileri katıldı. 

Toplantıya ev sahipliği yapan Ermenistan Kültür Bakanı Hasmik Poghosyan, programın açılışında yaptığı konuşmada, habercilikte siyasi konuların yanı sıra çevre, kültür ve turizm gibi alanlara da ağırlık verilmesinin, ülkeler ve halklar arasındaki yakınlaşmayı artıracağını söyledi.

Açılış konuşmalarının ardından, “Hızla Değişen Dünyada Haber Ajanslarının Durumu” konulu oturum yapıldı.

Konuşmacılardan BTA Genel Müdürü Maxim Minchev, hızla artan internet erişimi ve dijital yayıncılığın, ajans haberlerinin kaynak gösterilmeden kullanılmasını yaygınlaştırdığına dikkati çekti. Minchev, ajanslar arasındaki haber, tecrübe ve personel değişimi gibi uygulamaların teşvik edilmesi gerektiğini belirtti.

"AA geleceğe güvenle hazırlanıyor"

Genel Kurul'a AA’yı temsilen katılan Türkiye Dış Haberler Editör Ogün Duru, haber ajanslarının, dijital çağda iletişim aracılarının çeşitlenmesi ve yakaladıkları hız karşısında büyük bir sınav verdiğini ifade etti. Sosyal medyanın, haber ihtiyacının geleneksel medya dışındaki kanallarla giderilmesi noktasında oldukça iddialı olduğuna işaret eden Duru, şunları kaydetti:

“Dijital çağ ve sosyal medya araçları, iletişimi hızlandırmasına karşın, medya organlarını ve bireyleri enformasyon bombardımanına maruz bırakıyor. Dijital ya da sosyal medya, hızına rağmen güvenilirlik ve etik yayın konusunda henüz yeterince güvenilir bulunmuyor. İletişimdeki tüketimin kontrolsüz bir hal aldığı günümüzde, haber ajanslarına düşen en büyük görevlerden biri güvenilir yayıncılık yapmayı sürdürmek.”  

Duru, değişen dünyanın haber ajanslarını özellikle insan kaynağını geliştirmesi için daha fazla yatırım yapmaya zorladığını belirterek, AA’nın Haber Akademisi sayesinde enerji muhabirliğinden diplomasi muhabirliğine, fotomuhabirliğinden savaş muhabirliğine kadar birçok alanda eğitimler vererek kendini geleceğe güvenle hazırladığını dile getirdi.

Haber ajanslarının işbirliğinin, güvenilir habere olabildiğince hızlı ulaşmak açısından önemli olduğunu ifade eden Duru, kendi coğrafyası ve yakın çevresinde faaliyet göstermenin avantajını kullanan ajansların, etkin bir işbirliğiyle birbirlerine yardımcı olabileceğini söyledi. Duru, AA’nın şu an 60’tan fazla ulusal ve uluslararası haber ajanslarıyla işbirliği yürüttüğünü, anlaşmaları güncel ihtiyaçlara göre yenileyerek imkanları etkin biçimde değerlendirdiğini anlattı.

Duru, “BSANNA da tüm üyelerinin katkısıyla çok daha güçlü bir platform haline gelerek haber ajanslarının değişen dünyada karşılaştıkları meydan okumalara daha hızlı ve vakitli yanıtlar verebilir” dedi.

AGERPRESS Genel Müdürü Alexandru Ion Giboi de ajansların dünya genelinde halen en önemli haber kaynakları olduğunu, abonelerin yeni ihtiyaçlarına yanıt vermek ve medya organı sayısındaki artışı fırsata dönüştürebilmek için ajanslar arasındaki işbirliğinin güçlendirilmesinin önemini vurguladı.

Dönem başkanlığını Ermenistan devraldı

Oturumun ardından, BSANNA dönem başkanı TASS’ın Genel Müdürü Sergei Mikhailov, görevi bir yıllığına, Ermenistan haber ajansı Armenpress’in Genel Müdürü Aram Ananyan’a devretti.

BSANNA’nın bir sonraki genel kurulunun Bulgaristan’da yapılmasına karar verildi.

Genel Kurul’un kapanış konuşmasını yapan Armenpress Genel Müdürü Aram Ananyan, BSANNA’nın çalışmalarının daha etkin hale getirilmesi ve üye ajanslar arasındaki ilişkilerin derinleştirilmesi için çaba göstereceklerini ifade etti.

Genel Kurul’a katılan ajans yöneticileri, çalışmaları tamamladıktan sonra Ermenistan Cumhurbaşkanı Serj Sarkisyan ile bir araya geldiler. Sarkisyan, heyetin Erivan’da olmasından duyduğu memnuniyeti dile getirdi.