Karadeniz tarımına "mavi yemiş" desteği

Karadeniz tarımına "mavi yemiş" desteği

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, Orman Genel Müdürlüğü tarafından hazırlanan eylem planı çerçevesinde Karadeniz'de 2019 yılına kadar birçok alanda mavi yemiş bahçeleri tesis edileceğini bildirdi.

Eroğlu, Karadeniz tarımında ürün çeşitliliğinin artırılmasına yönelik eylem planına ilişkin yaptığı değerlendirmede, yurt dışında "blueberry" olarak bilinen "yaban mersini" meyvesinin Türkiye'de "mavi yemiş", "ligarba", "ayı üzümü", "morsivit", "çalı çileği" ve "Trabzon çayı" gibi isimlerle tanındığını belirtti.

Mavi yemişle ilgili eylem planı çerçevesinde üreticilerin daha fazla gelir elde etmesi ve köylülerin refah düzeyinin üst seviyelere çıkarılmasının amaçlandığını vurgulayan Eroğlu, "Hazırladığımız bu eylem planı ile bu yıl 60 dekar, 2017'de 240 dekar, 2018'de 550 dekar ve 2019'da bin 150 dekar olmak üzere toplam 2 bin dekar alanda örnek mavi yemiş bahçeleri tesis edeceğiz." değerlendirmesinde bulundu. 

Trabzon ve Rize'deki fidanlıklarda 400 bin mavi yemiş fidanı üreteceklerini anlatan Eroğlu, bahse konu üretimden 120 bin fidanın yöre halkına dağıtılacağını kaydetti.

Ayrıca doğal alanlarda bulunan potansiyelin de tespit edileceğini vurgulayan Bakan Eroğlu, "Bölgede geçimini tarımdan sağlayan köylülerimizin farkındalığını artırarak üretim ve işleme için gerekli alt yapı desteğini sağlayacağız. Artvin, Giresun, Ordu, Rize ve Trabzon'da mevcut tabii mavi yemiş sahalarının rehabilitasyonunu da yapacağız." ifadelerini kullandı.

- Üniversitelerin ürün çeşitliliğini geliştirici araştırmalarına destek verilecek

Veysel Eroğlu, mavi yemişin Doğu Karadeniz'de yaşanan ürün çeşitliliği sıkıntısını aşma noktasında da önemli katkı sağlayacağını bildirdi.

Üniversitelerin bölgedeki ürün çeşitliliğini geliştirici nitelikteki araştırmalarına destek vereceklerine de işaret eden Eroğlu,  şunları kaydetti:

"Yürüttüğümüz faaliyetlerin ana gayesi bütün vatandaşlara daha temiz, daha yeşil, daha yaşanabilir ve daha müreffeh bir hayat sunabilmek. Ağaçlandırma faaliyetlerimizi yürütürken, sadece orman varlığımızı artırmayı değil, başta kırsal kesimde yaşayan vatandaşlarımız olmak üzere, ekonomik gelirde de artış sağlamayı hedefliyoruz. Bu maksatla bu tür eylem planlarını hazırlıyor ve hayata geçiriyoruz."