Karamercan: "Taksit sayısı artarsa piyasa hareketlenir"

Karamercan: "Taksit sayısı artarsa piyasa hareketlenir"

Konya Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (KONESOB) Başkanı Ali Osman Karamercan, kredi kartları, tüketici kredileri taksit sayılarının arttırılması ve kart borçlarının yapılandırılmasının piyasaları hareketlendireceğini, ekonominin de bu sayede canlanacağını söyledi.

Konu hakkında yazılı bir açıklama yapan KONESOB Başkanı Ali Osman Karamercan, "Hükümetin gündeminde olan kredi kartlarında taksit sayısının artırılması ve kredi kartı borçlarının yapılandırılması ekonominin lehine olacak ve piyasaları hareketlendirecektir. Bu sayede alışveriş artacak, üretime olumlu etkisi olacak. Takibe düşmüş kredilerin yapılandırması ile de çok büyük toplumsal bir soruna el atılmış olur. Bir adım sonrası ise sicil affının çıkarılarak borcunu ödeyen esnafın tekrar krediye ulaşması olmalı. Öte yandan kuyumculuk, mobilya, beyaz eşya gibi sektörlerde taksit sayısının artması üretimi, alışverişi de arttırır. Genç çiftlerin en çok evlilik alışverişi yaptıkları yaz sezonunda taksit sayısının artması ödemeleri kolaylaştırır, piyasaları hareketlendirir, büyümeye olumlu katkısı olur" dedi.

"Sicil affı da çalışmaya eklenmeli"

Takibe düşmüş kredi kartı oranının yüzde 8,8 düzeyine yükseldiğini hatırlatan KONESOB Başkanı Karamercan, "Haziran 2016 tarihi itibari ile 2 milyon 850 bin vatandaşın kredi kartlarına 7 milyar 133 milyon lira, tüketici kredilerine ise 10 milyar 963 milyon lira borcu takibe düşmüş. Bu toplumsal sıkıntının azaltılması için borç yapılandırması yapılmasının bankalara, vatandaşa, piyasalara da olumlu etkisi olur. Ayrıca Hükümetimizden, borçlarını ödeyenlerin kara listeden silinerek sicil affı çıkarılmasını talep etmekteyiz. Son yapılan çalışmalara sicil affının da eklenmesini beklemekteyiz çünkü, esnaf ve sanatkarımızın krediye ulaşmadaki en büyük engellerinden biri bu maalesef. Şayet sicil affı getirilirse binlerce esnafımız rahatlamış olur" diye konuştu.

Kaynak: