Necmettin Şimşek

Necmettin Şimşek

Karanlıktan Korkmalı mıyız?

Karanlıktan Korkmalı mıyız?

            “Karanlık Web” ibaresini duymuşsunuzdur.

            Duymadıysanız, şimdi duydunuz. Yazının sonuna geldiğinizde bu kadar önemli bir konuyu daha önce önemsemediğiniz için kendinize hayıflanacaksınız…

Bu, etik olmayan faaliyetlerin bulunduğu ve meşru işletmelerin hiçbir zaman girmemesi gereken bir yer, bir yoldur…

Karmaşık, yapışkan bir ağ’dır daha kısa bir ifadeyle…   

Karanlık web nedir ve nasıl etkiler?

            En basit terimlerle, dark web, yalnızca kullanıcıların ve web sitesi operatörlerinin anonim veya izlenemez kalmasını sağlayan özel bir web tarayıcısı tor gibi kullanılarak erişilebilen internetin bir parçasıdır. Karanlık webe erişmek zor değildir. Tor veya başka bir tarayıcıyı indirebilir ve birkaç dakika içinde karanlık webde olabilirsiniz.

            İnternetin tahmini% 96'sı arama motorları tarafından endekslenmemiş; Arama motorları, yalnızca yüzey webi denilen internetin yaklaşık% 4'ünü tarar. Diğer % 96, deep web veya dark webdir ve bunların çoğu meşrudur. 

Derin web, tıbbi kayıtlar, finansal veriler, yasal belgeler, akademik çalışmalar, şirket kayıtları ve güvenlik duvarlarının arkasındaki veya başka şekilde korunan diğer şeyler gibi şeyleri içerir. Deep web mahremiyet yeridir ama karanlık web gizli bir yerdir.

            Karanlık webi kim kullanıyor? 

İsimsiz kalmak isteyen herkes. Bu, gazeteciler, muhbirler gibi kimliklerini riske atmadan bilgiyi paylaşmaya ihtiyaç duyan kişileri içerir. Karanlık web aynı zamanda suçluların her türlü yasadışı şeyler, amazon gibi bir tür satın alabileceğiniz ünlü bir pazar yeridir.

            Bu noktada, “bu ilginç bir bilgi, ancak şirketim ve ben yasadışı mal almıyor ya da satmıyor, bu yüzden benimle ne ilgisi var?”  diye düşünüyor olabilirsiniz. Kimlik koruma meselesi gibi, para ve veriye erişim elde etmek için herkes hedeftir. Karanlık web genellikle verileri satmaya gittikleri pazardır.

            Artık karanlık webin ne olduğunu bildiğinize göre, bu iş etkilerini karanlık web etkinliklerine göre değerlendirin.

            Suçlular karanlık web verilerini nasıl kullanıyor?

            Karanlık webde kullanıcı adları ve parolalar gibi bilgiler bulunduğunda, bilgisayar korsanları verileri satın alabilir ve ağınıza erişmek için kullanabilir. Üç yaygın erişim noktası, kullanıcılarınızın e-posta hesapları, çalışan self servis ve VPN bağlantılarıdır. Ağınıza girdikten sonra, daha fazla veri çalma, daha fazla hasara neden olma ve sonuçta işinize daha çok para kazandırma olanağına sahip olurlar.

            Karanlık web izleme ne yapar?

            Karanlık web izleme, belirli alan adlarını veya diğer kriterleri tarar ve etkinlik olup olmadığını size bildirir. Ayrıca, riskli siteleri izler insanların gizli veri satın alıp satabileceği yerlerdir. İhlallerin % 60'ından fazlasının keşfedilmesi aylar hatta yıllar alıyor. Keşfedilmelerinin bir yolu, bilginin Karanlık webde bulunmasıdır. Bir konunun varlığının bir göstergesidir ve bir firmanın hasarı araştırmasını ve azaltmasını sağlar.

            Karanlık web izlemenin yararı nedir?

            Karanlık webdeki bilgi yüzeyleri zamanla, hesap uzun zamandan beri taviz verilmiş ve birçok kişi muhtemelen ona erişebiliyor.Ancak, alan adınız dark webde olduğu için, ağınızın saldırıya uğradığı anlamına gelmez. Birçok kişi iş e-posta adreslerini ticari olmayan etkinlikler için kullanır. Ağınızın saldırıya uğramış olup olmadığı, gelecekteki riskleri azaltmanıza yardımcı olmak için bilgileri kullanabilirsiniz. Örneğin, çalışanların iş e-postalarını çalışma dışı etkinlikler için kullanmasını yasaklayan politika değişiklikleri yapabilirsiniz. Şifre değişikliklerini sistematik veya manuel olarak da zorlayabilirsiniz.

            Siber güvenlik protokolünüzü dark web taramasından toplanan bilgilerle güçlendirmek için kullanabileceğiniz birçok taktik var.Unutmayın ki, bilgisayarınızın dark webdeki verileri bir uzlaşmasının göstergesi, bir felaket değildir. Karanlık web izleme hizmetleri sağlamak için saygın bir şirket ile anlaşma yapmak, siber güvenlik yardımcı bir araçtır, sağlayıcınız ayrıca bilgi ile ne yapacağınızı ayırt etmenize yardımcı olabilir.

Sonuç itibariyle;

            Basit bir tanım ile deep web, yani derin internet, bizim kullandığımız yüzeysel internetin daha alt boyutlarıdır. İşe yarar sayılabilecek içeriğe ulaşmak için dahi, gerekli yönlendirme dizinlerini bulmak çok zaman alır, vaktiniz boşa geçmiş olur. Sitelerinin genel içeriği yasadışı şeyler olan, internetin karanlık bölümünde sırf merak yüzünden canınızı sıkacak şeylerle karşılaşmanın manası yok. Ancak yerin altında böyle bir dünya var.

Bilmekten tabii ki bir zarar gelmez.

***

Duymadık demezsiniz artık!

Önceki ve Sonraki Yazılar
Necmettin Şimşek Arşivi
SON YAZILAR