Karapınar'da kurak alanlar ekonomiye kazandırılacak

Karapınar'da kurak alanlar ekonomiye kazandırılacak

Karapınar'ın kurak mera alanlarında Bozkır otu yetiştirileceği bildirildi.

Selçuk Üniversitesi Ziraat Fakültesi, Bahri Dağdaş Uluslararası Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü ve Karapınar Çölleşme ve Araştırma İstasyon Müdürlüğü işbirliğinde ekimi yapılacak Bozkır otu ile kurak ve yeri kurak alanların ekonomiye kazandırılması hedefleniyor.

SÜ Ziraat Fakültesi Öğretim Görevlisi Doç. Dr. Ramazan Acar, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Bozkır otunun Kazakistan, Özbekistan ve Kırgızistan'da yetiştiğini söyledi.

Bozkır otunun kurak alanlarda mera ıslah çalışmalarında kullanıldığına dikkati çeken Acar, şunları kaydetti:

"Bozkır otu, üretim açısından problemli, bozulmuş arazilerin üretime yeniden katılması ve marjinal alanların değerlendirilerek yem üretim alanlarına dönüştürülmesinde etkin rol oynayacak. Erozyonun önlenmesi, mera ıslahı ile yem üretimine katkı sağlanmasında da katkı sağlayacak bir bitki.  Bozkır otu yarı çalımsı bir gövdeye sahip ve ana kök ortalama 3,5 metreye kadar derinlere inebilmektedir. Biçildikçe alttaki sürgünlerden saplar meydana gelir. Bozkır otunun boyu ortalama 60-80 santimetre olabilmektedir. Aynı zamanda erozyon önleme çalışmalarında kullanılabilecek bir bitkidir."

Acar, Karapınar meralarının kurtarılması için bu bitkinin üretim çalışmalarına başlanıldığını belirterek, sürecin aşamalarını şöyle anlattı:

"Öncelikle amacımız; bu bitkiyi doğadan toplayıp üreteceğiz. Bahri Dağdaş Uluslar Arası Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü seralarında ürettiğimiz bu bitkileri çoğaltacağız. Üretimini gerçekleştirdiğimiz bu bitkiyi, Karapınar Çölleşme ve Araştırma İstasyonu'nda araziye dikeceğiz. Bu bitki, kurak yörelerimizdeki havyacılığımızın yem temini ve sürdürülebilirliği açısından oldukça önemlidir."

Karapınar Çölleşme ve Araştırma İstasyon Havza Bölüm Başkanı Mustafa Bağcı ise Bozkır otunun köklenmesini sağladıktan sonra 2016 yılının şubat ve mart aylarında araziye dikileceğini ifade etti.