Karayılan’ın talimatları ve Maçka saldırısı

Trabzon'un Maçka İlçesi'nda teröristlerin Astsubay Kıdemli Başçavuş Ferhat Gedik ile 15 yaşındaki Eren Bülbül’ü şehit ettiği hain saldırının ardından kapsamlı operasyon sürüyor.
Karayılan’ın talimatları ve Maçka saldırısı

Terör örgütü PKK, günümüze kadar hep Karadeniz’e açılmayı planladı.

Teröristbaşı Öcalan’ın talimatları doğrultusunda zaman zaman Karadeniz açılımı yapmayı hedefleyen örgüt, bölgedeki Türk solu içinde değerlendirilen terör gruplarını bu amaç doğrultusunda kullanmayı hedefledi.

Örgüt, Doğu veya Güneydoğu’dan silahlı gruplarını Tunceli - Erzincan hattı üzerinden Kelkit Vadisi’ni kullanarak zaman zaman Karadeniz’e sokmayı başardı. Ancak, bir türlü istediği zemini yaratamayan PKK, sadece Karadeniz Dağları’ndaki silahlı gruplarıyla varlığını sürdürmeye çalıştı.

KARADENİZ'DE İKİ AYRI PKK GRUBU VAR

İstihbarat birimlerinin çalışmalarına göre, halen Doğu Karadeniz’de iki ayrı PKK grubu var. Yerleşik düzende değiller. Bir grup Artvin bölgesinde, diğer grup Trabzon Maçka’da. Artvin bölgesindeki grup, CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nun konvoyuna yönelik silahlı saldırı gerçekleştirmişti. Maçka grubu ise, son dönemde 4 ayrı silahlı eylem yaptı.

Arazinin sorunlu olması nedeniyle güvenlik güçleri PKK grubunu takip etmekte zorlanıyor. Doğa koşulları, İHA’ların görüntü almasını engelliyor, sadece araziye yerleştirilen fotokapanlardan görüntü alınabiliyor.

KARADENİZ'DE KIŞ ÜSTLENMESİNE HAZIRLIK

Maçka’da 15 yaşındaki Eren Bülbül ve Jandarma Kıdemli Başçavuş Ferhat Gedik’in şehit düştüğü PKK saldırısı bu sürecin bir parçası. Aldığım bilgilere göre, yaklaşık iki hafta önce yine Maçka’nın bir dağ köyündeki evden yüklü miktarda erzak çalındığı ortaya çıktı.

Bölgenin jandarma sorumluluk alanı olması nedeniyle bölgedeki jandarma birimleri, sık sık köylüleri uyarıp yayla evlerinde yüklü miktarda erzak bulundurmamaları çağrısını yapmaya başladı. Zira, 4 kişiden oluştuğu değerlendirilen PKK grubu, henüz Ağustos olmasına karşın bölgede kış üslenmesine başlamıştı. Önümüzdeki kış için gerekli olan erzağı şimdiden toplamaya başladıkları değerlendirilen PKK’lı grubun izi, Maçka’nın Köprüyanı Köyü’nde bulundu.

Eren Bülbül’ün, annesi Ayşe Bülbül ile birlikte yaşadığı ancak bir süredir kapalı olan yayla evinden geçen Salı günü erzak çalındığının anlaşılması sonrasında jandarma birlikleri, emniyet özel harekat timleriyle birlikte köyün çevresine Çarşamba gününden itibaren pusu attı. Jandarma ve polis istihbaratçılarının çalışmaları sonrasında köyün çevresindeki pusu her gün daraltılarak olayın yaşandığı evin çevresine kadar gelindi.

İSTİHBARATÇILAR VURULDU

Bülbül ailesine ait evden yaklaşık 200 kilo şeker, 20 kilo un çalındığının ortaya çıkmasıyla, istihbaratçılar bu yükün nasıl taşındığının peşine düştü. Cuma günü öğleden sonra daraltılan pusu çalışmaları devam ederken, Eren Bülbül evlerinin arkasındaki izleri göstermek üzere istihbaratçı jandarma başçavuş Gedik ile birlikte evin yanına geldi. Köprüyanı Köyü’nün merkezine 1 kilometre uzakta yapılan istihbarat çalışmaları sırasında bir anda ateş sesi duyuldu. İlk ateşte Gedik ile Bülbül yaşamını yitirdi, istihbaratçı polis Namık Öztel yaralandı. Olayın ardından pusudaki güvenlik güçleri olaya müdahale etti, ancak henüz PKK grubuyla sıcak temas sağlanamadı.

Bölgedeki operasyonu Giresun Jandarma Bölge Komutanı Tuğgeneral Hakan Saraç yönetiyor. Trabzon’a iki hafta önce yeni atanan İl Jandarma Komutanı Albay Halil Şen ile Trabzon Emniyet Müdürü Ahmet Hakan Arıkan, jandarma ve polis güçleriyle operasyonlara katılıyor.

KARAYILAN'IN TALİMATLARI

Hendek ve çukur eylemleriyle başlayan süreçte istediği toplumsal desteği bulamayan PKK’nın, güvenlik güçlerinin Hakkari, Van, Muş, Diyarbakır Lice, Mardin Ömeryan, Bingöl kırsalı ve Şırnak Kato Dağı’ndaki operasyonlarıyla Doğu ve Güneydoğu’daki hareket kabiliyeti kısıtlandı.

Bu kısıtlamanın yarattığı açmazdan kurtulmak isteyen PKK, Suriye’de YPG kadrolarına verilen silahlı destekle etkinliğini artırırken, Türkiye’deki etkinliğini de kaybetmek istemiyor.

PKK’nın önde gelen isimlerinden Cemal kod adlı Murat Karayılan, bir süre önce örgüt kadrolarına talimatlar gönderdi.

Güvenlik birimlerine ulaşan bilgilere göre, Karayılan, önümüzdeki dönemde örgütün hareket tarzını ortaya koydu.

Karayılan, örgütte komutan düzeyinde olan sorumluların farklı taktikler geliştirmesi gerektiğini bildirdi. Karayılan, önümüzdeki dönemde eski ve klasik yöntemlerle hareket edilmemesi, daha küçük birimlerle gizli biçimde hareket edilmesi talimatını verdi.

FIRTINA TİMLERİ

Artık her örgüt üyesinin “suikastçı” olabileceğini ve bunun için PKK’nın eğitim kadrolarında eğitilmesine gerek olmadığını belirten Karayılan, “fırtına” timlerinin olması gerektiğini kadrolarına aktardı.

Örgüt içinde “hayalet takım” olarak adlandırılan eylem timlerinin bazı bölgelerde olduğuna, bazı bölgelerde yapılandırılmadığına dikkat çeken Karayılan’ın, sıcak bir süreçten geçildiğini, bu nedenle örgüt kadrolarının misilleme eylemlerinin neye mal olursa olsun gerçekleştirilmesi talimatını verdiği tespit edildi.

İstihbarat birimlerince tespit edilen, Karayılan’ın verdiği diğer bir talimat ise, keşif ve istihbarat faaliyetlerine devam edilmesi konusu oldu. Karayılan, hiç bir örgüt mensubunun zamanı boşa geçirmemesini, güvenlik güçlerine yönelik her an keşif ve istihbarat çalışmaları yapmaları talimatını ulaştırdı.

Bir süredir sessizliğini koruyan PKK’nın kış üslenmesine yönelik çalışmalarının yanısıra silahlı eylemlerle ilgili hazırlıklarının devam ettiği bilgilerine ulaşıyor istihbarat birimleri. Geçen kışı, güvenlik güçlerinin kar - kış demeden yürüttüğü operasyonlar nedeniyle ağır hasarla geçiren PKK’nın bu kış için neler planladığı merak konusu.

KAYNAK:MİLLİYET-TOLGA ŞARDAN