Kardeşlik zinciri

2011'de Suriye’den kaçıp Türkiye’ye yerleşen Muhammed Nizar Bitar, 6. lokantasını açtı. ‘Tarbuş’ lokanta zinciri, mültecilerin Türkiyeli olma sürecini özetleyen bir başarı hikayesi.
Kardeşlik zinciri

Suriye’deki iç savaştan dolayı Türkiye’ye sığınan Suriyeli mültecilerin sayısı 2 milyona yaklaşırken, içlerinden bazıları girişimcilikleriyle göz dolduruyor. Muhammed Nizar Bitar da onlardan biri. Türkiye’de toplam 6 lokantadan oluşan bir zincirin sahibi olan Bitar’ın başarı hikayesi, sığınmacıların aslında bizlerden birileri olduğunun da ispatı.
HAPİSTEN ZOR KURTULDU
Suriye’de 6 yıl resim öğretmenliği yapan Muhammed Nizar Bitar’ın asıl mesleği seramik sanatı. Suriye’de seramik işleriyle uğraşan Bitar, Türkiye’ye ilk defa seramik ticareti için 1992 yılında gelmiş. Türkiye ve Suriye’nin savaşın eşine geldiği yıllarda Türklerle iş yaptığı için Suriye hükümeti tarafından hapse atılan Bitar ancak rüşvet vererek kurtulabilmiş. Bitar, Suriye’den İstanbul’a uzanan hikayesini Yeni Şafak’a anlattı.
DÖNMEK İSTEMİYORUM
Bitar, “2003 yılında bir seramik toplantısında Türklerle çalışmamız gerektiğini söyledim. Hainlik gerekçesiyle beni hapse attılar. 24 gün yattım. Yüklü bir para karşılığı serbest bırakıldım. Türklerle çalışmamı istemedikleri için 2007'de beni tekrar hapse attılar. 5 ay boyunca yurt dışına çıkma yasağı getirdiler” dedi.
Savaş bitse de Suriye’ye geri dönmek istemediğini kaydeden Bitar, şunları söyledi: “Türkiye benim memleketim gibi. Buraya mülteci olarak gelenlere yardım ediyorum. Üç yüz kişi çalıştırıyorum. Bütün akrabalarım burada. Başka bir ülkeye gitmek istemiyorum. Suriye Osmanlı’nın bir parçası” ifadelerini kullandı.