Kargı Toplum Sağlığı Merkezi Başkanı Dr. Hasan Danacı;

Kargı Toplum Sağlığı Merkezi Başkanı Dr. Hasan Danacı, 24-30 Nisan Aşı Haftası ile ilgili açıklamalarda bulundu.
Kargı Toplum Sağlığı Merkezi Başkanı Dr. Hasan Danacı;

Kargı Toplum Sağlığı Merkezi Başkanı Dr. Hasan Danacı, 24-30 Nisan Aşı Haftası ile ilgili açıklamalarda bulundu.

Aşı Haftası'nın amacının önlenebilir hastalıklar konusunda farkındalık oluşturmak olduğunu belirten Danacı, "Genişletilmiş bağışıklama programı kapsamında yürütülen hastalık kontrol programlarının stratejileri konularında sağlık personelinin duyarlılıklarının arttırılması, toplumun aşılama ve aşı ile önlenebilir hastalıklar konusundaki farkındalığının artırılması ve bilgilendirilmesi, öncelikle 5 yaş altındaki eksik aşılı çocukların aşılarının tamamlanması ve erişkinlerde aşılanma talebinin artırılması amacıyla merkezi ve iller düzeyinde aktivitelerin düzenlendiği bir haftadır." dedi.

Bu yılki aşı haftasının hedefi, ulusal GBP hedeflerimize ulaşılması olduğunu kaydeden Danacı, "Ulaşılan hedeflerin sürdürülmesi için her çocuğun hayata sağlıklı bir başlangıç yapmayı hak ettiği kabul edilerek bağışıklamanın önemi konusunda farkındalık oluşturulması ve hayatın her aşamasında aşılamanın önemi ve sürdürülebilirliğinin sağlanması için bağışıklama çalışmalarının güçlendirilmesi ve her yaştan insanın korunmasını sağlanmasıdır."şeklinde konuştu.

Genişletilmiş Bağışıklama Programının amacının aşı ile önlenebilir hastalıkların ve bu hastalıklardan kaynaklanan sakatlık ve ölümlerin engellenmesi olduğunu belirten Dr. Hasan Danacı, "Bu program kapsamında, boğmaca, difteri, tetanoz, kızamık, kızamıkçık, kabakulak, verem, çocuk felci, hepatit B, hepatit A, suçiçeği, Hemofilus influenza tip b'ye bağlı hastalıklar (menenjit gibi) ile streptokokus pnömoniya'ya bağlı invaziv pnömokokal hastalıkların (zatürre gibi) ve bu hastalıklardan kaynaklanan bebek ve çocuk ölümlerinin ve sakatlıkların engellenmesi hedeflenmektedir." ifadelerini kullandı.

Temel amacın doğan her bebeğin aşı takvimine uygun olarak karşı bağışık kılınması olduğunu anlatan Danacı, "Genişletilmiş deyimi ise aşısız veya eksik aşılı bebek ve çocukların tespit edildiği anda aşılanmasının sağlanması ve bu uygulamanın ülke genelinde her yerde eşit olarak yapılması anlamını vurgulamak için kullanılmaktadır. Aşıların zamanında ve uygun aralıklarla uygulanması çok önemlidir. Ancak aşı takviminde belirtilen aralıklara göre aşıları tamamlanamamış çocuklarda önceki aşı dozlarının tekrar yapılmasına gerek yoktur. Aradan uzun bir süre geçmiş olsa bile aşılamaya bırakılan yerden devam edilir, eksik aşılı çocuk belirlendiğinde yaşına uygun olarak aşıları tamamlanır. Aşı ile önlenebilir hastalıkların sıklığı artar. Aşılanarak bağışık hale gelmiş bireylerin oluşturduğu toplumlar, hastalıkların yayılmasına karşı direnç gösterirler. Bu yolla henüz aşılanmamış, aşılanmaya engel oluşturan bir hastalığı olanlar da korunmuş olur. Bütün çocuklar doğar doğmaz takvime uygun bir şekilde aşılanmaya başlanmalıdır. Aşılar sadece çocuklar için değildir. Bu nedenle erişkinler de kendileri için uygun aşılama şeması konusunda mutlaka bir hekime danışmalıdır" diye konuştu.

İHA