Kasaba’da 500. yıl hazırlığı

2016 yılında Türkiye-Cezayir birlikteliğinin 500. yıldönümü kutlanacak. Cezayir’de tarihi Kasaba bölgesini gezen Cumhurbaşkanı Erdoğan, Barbaros Hayreddin Paşa’nın yaptırdığı Keçiova Camii’nde süren restorasyon çalışmalarını inceledi.
Kasaba’da 500. yıl hazırlığı

Cezayir ve Ekvator Ginesi’nden oluşan Afrika turunun ilk durağında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, başkentin ‘eski şehir’ olarak bilinen dünya kültür mirası listesindeki ‘Kasaba’ bölgesini gezdi. Burada Osmanlı’nın ünlü Kaptan-ı Derya’sı Barbaros Hayreddin Paşa’nın 1520 yılında yaptırdığı Keçiova Camii’nde incelemelerde bulunan Erdoğan, yetkililerden TİKA’nın yürüttüğü restorasyon çalışmasıyla ilgili bilgi aldı. Cezayirli Müslümanların, eşi Emine Erdoğan ile birlikte sevgi gösterileriyle karşıladığı Cumhurbaşkanı Erdoğan, camiden ayrılırken yaptığı açıklamada, “Bizim 500 yıla dayanan bir birlikteliğimiz var. 2016, 500. yılı kutlayacağımız bir yıl olacak” dedi. Keçiova Camii’nin iki ülkenin kültürel birlikteliğinin en önemli ispatlarından biri olduğuna dikkat çeken Erdoğan, caminin bulunduğu Kasaba bölgesinin aslına uygun restorasyonunun, bir Türk firmasınca yapılması halinde, bunun Cezayir’e farklı bir güç kazandıracağını söyledi.
AFRİKA’DAKİ İLK ZİYARET
Kasaba bölgesinde Cezayir’in estetik dünyasını gördüğünü ifade eden Erdoğan, “Dünden bugüne nasıl geldiyse yarınlara da bunu aslına uygun olarak taşımakta büyük fayda var. Yaşasın Cezayir-Türkiye kardeşliği” ifadelerini kullanan Erdoğan, Cezayir Cumhurbaşkanı Abdülaziz Buteflika başta olmak üzere 2 günlük ziyareti süresince önemli görüşmeler yaptığının altını çizdi. Cezayir’e geçen yıl Başbakan olarak geldiğini anımsatan Erdoğan, “Şimdi ise Cumhurbaşkanı olarak Afrika’daki ilk ziyaretimi Cezayir’e yaptım. Cezayir’in çok ciddi bir değişim içerisinde olduğunu görüyorum” ifadesini kullandı.
BÜYÜK İŞLER BAŞARABİLİRİZ
Görüşmeleri sırasında Buteflika’nın, ülke içindeki ve bölgedeki hedeflerini siyasette bir duayen olarak kendilerine aktardığını dile getiren Erdoğan, “Türkiye ve Cezayir olarak Afrika kıtasında çok büyük işler başarabileceğimize inanıyorum. Aramızdaki ticaret hacmi şu anda 4,5 milyar dolar. Bunu çok kısa zamanda 10 milyar dolara çıkarabiliriz. Askeri, siyasi, ekonomik, ticari ve kültürel alanlarda işbirliklerimizi geliştirebiliriz” diye konuştu. Cezayir ziyaretindeki son temasını Kasaba’da gerçekleştiren Erdoğan, daha sonra Ekvator Ginesi’ne hareket gitti. Erdoğan, başkent Malabo’da düzenlenen 2. Türkiye-Afrika Ortaklık Zirvesi’ne katılacak, önemli temaslarda bulunacak.

Fransızlar kiliseye çevirmişti

Akdeniz fatihi Barbaros Hayreddin Paşa tarafından 1520 yılında yaptırıldıktan sonra, Hasan Paşa tarafından 1794’te büyütülerek yeniden inşa edilen Keçiova Camii, 1830 yılındaki Fransız işgalinden sonra katedrale (büyük kilise) çevrildi. 
Cezayir’in 1962 yılında kazandığı bağımsızlığın sembollerinden biri olan yapı, cami olarak yeniden ibadete açıldı. 
Erdoğan’ın geçen yılki Cezayir ziyareti sırasında, statik problemler nedeniyle 2007’de ibadete kapatılan caminin ortaklaşa restorasyonu konusunda mutabakata varıldı. Cezayir Konut ve Şehircilik Bakanlığı ile TİKA arasında Eylül 2013’te protokol imzalanmasının ardından Eylül 2014’te başlayan restorasyon çalışmalarının 2 yıl içerisinde tamamlanması planlanıyor.

Ekvator'daki Türk işçilerle fotoğraf

2. Türkiye-Afrika Ortaklık Zirvesi’ne katılmak üzere Ekvator Ginesi’ne giden Cumhurbaşkanı Erdoğan, havalimanında mevkidaşı Teodoro Obiang Nguema Mbasogo ve Türkiye’nin Yaounde Büyükelçisi Ömer Faruk Doğan tarafından karşılandı. Erdoğan ve Mbasogo daha sonra bir Türk firmasınca inşa edilen Sipopo Alışveriş Merkezi'nde incelemelerde bulundu ve Türk işçilerle fotoğraf çekti.