Katalonya'daki bağımsızlık girişimleri yargıda

Katalonya'daki bağımsızlık girişimleri yargıda

 Eski Katalonya Başkanı Artur Mas ve iki eski hükümet üyesinin, İspanya'nın doğusundaki Katalonya özerk yönetiminin 2014'teki bağımsızlık girişimi için düzenlenen yasa dışı referandum nedeniyle yargılanması talep edildi.

Katalonya Adalet Yüksek Mahkemesi (TSJC) Savcısı Joan Manel Abril, "Anayasa Mahkemesinin kararına itaatsizlik" ve "kamusal görevini kötüye kullanmak" suçlarından eski Katalonya Başkanı Artur Mas ile onun hükümetinde görev yapan Başkan Yardımcısı Joana Ortega ve özerk hükümetin eğitimden sorumlu üyesi Irene Rigau'nun yargılanmasını istedi.

TSJC'den yapılan yazılı açıklamada, 4 Kasım 2014'te Anayasa Mahkemesinin aldığı, bağımsızlıkla ilgili referandumun yapılmasına yasak getiren kararın Artur Mas ve ekibi tarafından bilinmesine rağmen buna uyulmaksızın, kamudaki yetkiler kötüye kullanılarak referandumun gerçekleştirildiği ve bunun bir suç teşkil ettiği vurgulandı.

Mahkeme ayrıca 9 Kasım 2014'te yapılan referandumla ilgili soruşturmanın durdurulmasına ilişkin savunma avukatlarının yaptığı itirazın reddedildiğini açıkladı.

Referanduma karşı "Temiz Eller" adlı sivil toplum kuruluşunun yaptığı başvuru sonrası İspanya'da benzeri olmayan bir yasal süreç başladı. TSJC savcıları, yapılan suç duyurusuna karşı geldiklerini açıklarken, soruşturmanın açılmasına Yüksek Mahkeme'de oluşturulan bir savcılar konseyi karar vermişti. Bunun üzerine TSJC, 22 Aralık 2014'te soruşturma açmış, Joana Ortega ve Irene Rigau 13 Ekim 2015, Artur Mas da 15 Ekim 2015'te sanık sıfatıyla mahkemede ifade vermişlerdi.

Artur Mas'ın ifade vermek için mahkemeye gittiği sırada bağımsızlık yanlısı 400 kadar Katalan Belediye Başkanı mahkeme önünde toplanarak bu soruşturmaya karşı olduklarını göstermişlerdi.

2010-2016 yılları arasında Katalonya Başkanı olan Mas, bağımsızlık yanlısı girişimlere öncülük ederek yasa dışı referandumun yapılmasını sağlamıştı.

Mas, 27 Eylül 2015 tarihinde Katalonya yapılan yerel seçimlerin ardından hükümet kurmak için desteği gereken radikal sol görüşlü Katalonya Halk Birliği (CUP) partisinin dayatması sonucu 9 Ocak'ta başkanlık görevini bırakmak zorunda kalmıştı. 

Referandumda seçmenlere "Katalonya'nın bir devlet olmasını istiyor musunuz?" ve "evet" oyu verilmesi durumunda da "Bu devletin bağımsız olmasını istiyor musunuz?" şeklinde iki soru yöneltilmişti.

Toplam 2 milyon 305 bin kişinin yasağa rağmen oy kullandığı referandumda halkın yüzde 81'i bağımsızlık için oy vermişti.