Katar: Darbe girişimini Suud ve BAE biliyordu

15 Temmuz darbe girişimine ilişkin Katar'dan ilginç bir iddia geldi. Katar Savunma Bakanı Halid El-Atiyye, Türkiye'deki hain kalkışmanın Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri tarafından bilindiğini ancak Türkiye'ye bilgi verilmediğini söyledi.
Katar: Darbe girişimini Suud ve BAE biliyordu

FETÖ'nün 15 Temmuz darbe girişimine ilişkin soruşturmalar ve operasyonlar devam ederken, hain kalkışmayı ilk kınayan ülkelerden Katar, ilginç bir iddia ortaya attı. Katar Savunma Bakanı Halid El-Atiyye, FETÖ'nün darbe girişiminde Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri'nin de rolü olduğunu iddia etti. Katarlı Bakan, resmi Twitter hesabından yaptığı açıklamada, Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri'nin FETÖ'nün darbe girişiminde rolleri olduğunu ve bu sebeple darbe girişiminden sonra sessiz kaldıklarını ifade etti.

"Bildikleri halde Türkiye'ye söylemediler"

El Atiyye, Suud Prenslerinden birisinin ve Birleşik Arap Emirlikleri'nden iki askerin darbe girişiminden haberdar olduklarını ancak Türk yetkililere bu istihbaratı iletmedikleri için sorumlu olduklarını söyledi.

El Atiyye, ellerinde Suud ve BAE'nin darbe girişimii önceden bildiğine dair bir belge bulunduğunu belirterek, 'Bu belgeye göre, Suudi Arabistan Prenslerinden Türkiye Büyükelçisi Adil Sirac'ın darbe girişimini bildiğini ancak Türkiye'ye bilgi vermediğini açıkladı. El Atiyye'nin daha sonradan kaldırdığı paylaşımında yer alan ifadeler şöyle;

"Suudi Arabistan'ın Türkiye'deki Büyükelçisi Adil Sirac, İncirlik'teki Fransız ve ABD'li generallerden bu bilgiyi aldı, ancak Türk yetkililerle paylaşmadı. Darbe girişiminin tarihi Ağustos olarak belirlenmişti ancak bilinmeyen sebeplerle 15 Temmuz'da yapılmış"

darbe-girisimini-suud-ve-bae-biliyordu.jpg

Katar'daki Turkish Community (Türk Birliği), Katar Dışişleri Bakanlığı ve Commercial Bank of Qatar'in desteğiyle Türkiye'de yaşanan darbe girişimini protesto etmek, Katar Emiri, Hükümeti ve halkına bu süreçte sergiledikleri dayanışmaya teşekkür etmek amacıyla 19 Temmuz'da bir toplantı düzenlemiş ve darbe girişimine sert tepki göstermişti.

Yeni Şafak