Dyt. Büşra Cengiz

Dyt. Büşra Cengiz

KAYGISIZ BESLENME

KAYGISIZ BESLENME

Sağlıklı beslenmenin önündeki en büyük engel kaygıdır. Kaygı düşüncelerinizi ve duygularınızı etkilediği gibi beslenmenizi de olumsuz yönde etkiler. Kilo verme sürecinde yaşanan olumsuzlukların temel sebebi de kaygıdır.

Kaygılı insan gözlem yapamaz. Sorunu ve çözümü tam anlamıyla göremez ve algılayamaz. Bilinçaltı bu durumdan olumsuz etkilenir ve kaygılı ruh hali yaşantınızın hemen hemen her evresine yansır.

Kaygı birçok yönden bakış açınızı daraltıp sıkıntılarla baş edebilme gücünüzü azalttığı için her konuda kaygının benzer etkileri olabilir. Sınav kaygısı, okul kaygısı, iş kaygısı gibi sıralanabileceği gibi kilo verme kaygısını da bu açıdan ele alabiliriz.

Kilo vermek ve kaygılı ruh hali arasında olumsuz açıdan sıkı bir bağlantı vardır. Kilo yönetim programınıza devam ederken karşılaştığınız bazı sorunlar olabilir. Siz bu sorunların metabolizma yavaşlaması/durması, mide küçüklüğü/büyüklüğü, vücut yapısı, genetik faktörler vb. gibi nedenlerden olduğunu düşünürken aslında bu sorunların altında gerçek sebep olarak kaygı yatar. Bu nedenle kaygı yönetimini çok iyi bilmek ve uygulamak gerekir.

Kaygı yönetimine göre, diyet yaparken hırslı bir şekilde övgü kazanmak amacıyla yapılan diyetler sonuçsuz kalmaktadır. Örneğin; kişi birinin beğenisine yönelik veya bir kıyafeti giyme amacına yönelik kilo vermeye çalışırsa övgü aldıktan sonra veya hayalindeki kıyafeti giydikten sonra verdiği kiloları tekrar almaya başlamaktadır. Tekrar alınan kiloların vücuda vereceği zarar ise çok daha fazla olacaktır.

Kaygının altında yatan ve kaygıyı en çok tetikleyen duygu değersizlik yani ‘kendini değersiz hissetme’ duygusudur. Kaygı yönetiminde başarılı olmak için öncelikle bu duygunu yenilmesi gerekir.

İnsanın kendini değersiz hissetmesi yanlış algılama ile yakından ilişkilidir. İnsan özündeki benliğinin bilincine varmalıdır. Mesleki ünvan, anne – baba olmak veya evlat olmak insanın sıfatlarını oluşturur. Özündeyse insan sadece birey olarak vardır. Örneğin; bir insanın yaptığı çalışmaların veya yaptığı yemeğin beğenilmemesi o insana saygısızlık yapılmış olduğu anlamına gelmez. Bu davranışlar insanın özüne yönelik değildir. Çünkü o insan zaten değerlidir ve bu şekilde veya buna benzer olaylarda  değerinden hiçbir şey kaybetmez.

İşte bu bilince ulaştığınız takdirde kilo vermeniz kolaylaşacaktır. Çünkü kilo vermeden önce veya verdikten sonra değerinizden hiçbir şey kaybetmezsiniz. Siz zaten değerlisiniz.

Bu nedenle kişi sadece kendi sağlığı için zayıflamaya çalışmalıdır. Zayıflarken de düşünceniz kaygılı bir şekilde diyet yapmak değil, dengeli ve düzenli beslenme alışkanlığı kazanmak olmalıdır.

Unutmayın; siz dengeli bir diyet programıyla zayıflayıp ideal kilonuza ulaşırken aslında kendinize iyi bakıyorsunuz ve sağlıklı beslenmeyi tanımlamış oluyorsunuz.  Sağlıkla kalın ve kaygısız beslenin.

 

DÜŞÜK KALORİLİ DİYET WAFFLE TARİFİ

Malzemeler

4/3 su bardağı nesfit

1/2 çay bardağı süt

1 yumurta

1 paket vanilya

Yapılışı;

Malzemeleri karıştırıp yapışmaz tavada pişiriyoruz.

Üzerine meyve dilimleri ekleyin ve 1 küçük çay bardağı çikolata sosu gezdirin.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Dyt. Büşra Cengiz Arşivi
SON YAZILAR