Kaymakamlığın aldığı spor aletleriyle yaşama tutundu

Elazığ'ın Maden ilçesinde spinoserebellar atrofi hastalığı sonucu iki amcasını kaybeden ve halası da 31 yıldır yatalak olan Mustafa Özger, aynı hastalıkla 10 yıldır mücadele ediyor
Kaymakamlığın aldığı spor aletleriyle yaşama tutundu

Elazığ'ın Maden ilçesinde spinoserebellar atrofi (beyincik ve omurilik bölgesini tutan sinirlerde zayıflama) hastalığı nedeniyle iki amcasını kaybeden ve halası da 31 yıldır yatalak olan Mustafa Özger, aynı hastalığa karşı 10 yıldır mücadeleveriyor. 

33 yaşındaki Özger, AA muhabirine, yaklaşık 10 yıl önce konuşma güçlüğü ve denge bozukluğu nedeniyle yürüme zorluğu yaşamaya başladığını ve bunun üzerine Diyarbakır ve Ankara'da gittiği hastanelerde doktorların kendisine genetik bir hastalık olan spinoserebellar atrofi hastalığı teşhisi koyduklarını anlattı.

Daha önce bu hastalıktan amcaları Ali ve Nezir Özger'i kaybettiğini ve halası Hacer Özger'in de 31 yıldır yatalak olduğunu anlatan Özger, "2 amcam bu hastalık yüzünden biri 35, diğeri de 30 yıl yatakta yattı. Her ikisinin de vücudunda zamanla yaralar oluştu, yatalak oldukları için. Halam da 31 yıldır yatalak. Halamın psikolojisi de bozuk, insan bir kelime dediği zaman hemen ağlayabiliyor." diye konuştu.

"Ben de onlar gibi olmak istemiyorum"

Hastanede bir süre fizik tedavi gördüğünü ve doktorların konuşma bozukluğu için kitap okumasını önerdiğini aktaran Özger, amcaları ve halasını düşünerek hastalığı yenmek için mücadele etmeye karar verdiğini dile getirdi. Yatağa mahkum yaşamak istemediğini dile getiren Özger, şöyle devam etti:

"Kaymakam beyin yanına gittim, görüştüm. 'Benim ailemde böyle hastalıktan yatalak olanlar var. Ben de onlar gibi olmak istemiyorum. Onun için bana spor aletlerini alırsanız, spor yapıp kaslarımı güçlendiririm, kireçlenmeyi engellerim. Yani en azından yatalak olmaktan kurtulurum' dedim. Allah razı olsun, bana bütün spor aletlerini aldı. Evim de yoktu, alt kat ahırdı. Kaymakamlık ve belediye yardımıyla yaptım. Spor aletleriyle kaslarımı güçlendirdim. Şu anda kendi ihtiyaçlarımı kendim görebiliyorum. Amcalarım ve halam gibi yatalak değilim. Konuşma bozukluğu da yaşamıyorum. En azından derdimi anlatabiliyorum. Allah devletten razı olsun."

"Başbakanlığa mektup yazdım"

Yaşadığı ilçe çok engebeli olduğu için tekerlekli sandalyeyle dışarıya çıkamadığına dikkati çeken Özger, 2014 yılında engelli aracı için Başbakanlığa yazı yazdığını, bir hafta sonra Kaymakamlık tarafından kendisine ATV motoru alındığını belirtti.

Özger, "Şu anda dışarıya çıkıp rahat rahat gezebiliyorum. Bütün ihtiyaçlarımı da kendim karşılıyorum." ifadesini kullandı.

İşkur bünyesinde Maden Kaymakamlığı girişinde bulunan danışmada çalışarak annesi ve kardeşinin ihtiyaçlarını da karşıladığını aktaran Özger, hastalığını tamamen yenmek istediğini vurguladı.