Kazakistan Cumhurbaşkanı Nazarbayev neden istifa etti? İşte istifanın altında yatan detay!

Kazakistan Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev görevinden istifa ettiğini açıkladı. Korkulacak bir durum olmadığını dile getiren Dr. Hacı Ahmet Şimşek, “Sağlığında yerine geçecek bir isimi ölmeden önce göstermek amacıyla yapılmış bir istifadır” dedi.
Kazakistan Cumhurbaşkanı Nazarbayev neden istifa etti? İşte istifanın altında yatan detay!

Kazakistan Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev, cumhurbaşkanı olarak kendi görevini fesheden kararnameyi imzaladı. Cumhurbaşkanı Nazarbayev, kalan görev süresi bitene kadar cumhurbaşkanlığı yetkisinin Senato Başkanı Kasım Jomart Tokayev'e devredileceğini, yeni cumhurbaşkanının yemin töreninin yarın parlamentoda yapılacağını söyledi.  Nazarbayev’in bu istifasını 6 ay önce işaret ettiğini dile getiren Selçuk Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Hacı Ahmet Şimşek, “Nazarbayev 6 ay önce kendi ülkesinin anayasa mahkemesine devlet başkanı kendiliğinden görevini bırakırsa ne olur diye bir soru sordu. O zaman akıllara hemen görevi bırakacak mı diye bir soru gelmişti. Sonra anayasa mahkemesinden bunun cevabını aldı. Şuanda görevi geçici olarak Senato Başkanı Tokayev’e devretti. 30 yıla yakın süredir görevdeydi. Muhtemelen sağlığındayken kendiliğinden ayrılan bir devlet başkanı olarak Türk dünyasına örnek bir hareket de oldu. Dolayısıyla Nazarbayev’in bu hareketi onurlu bir harekettir” ifadelerini kullandı.

haci-ahmet-simsek.jpg

“KORKULACAK BİR DURUM YOK”

Nazarbayev’in kendi sağlığında yerine geçecek birisini işaret etmek için istifa ettiğini belirten Hacı Ahmet Şimşek, “Aniden ölümü olursa ülkede bir kargaşalık çıkar endişesiyle bunu yaptı. Çünkü Kazakistan çok büyük bir ülkedir. Rusya’yla 7 bin kilometrelik bir sınırı vardır ve dünyanın toprak bakımından dokuzuncu büyük ülkesidir. Bir tarafında Çin, bir tarafında kuzeyinde olduğu gibi Rusya, güneyinde Kırgızistan, Özbekistan, batısı Hazar Denizi’ne kıyıdır. Dünyanın en çok petrol üreten ülkelerinden birisidir. Doğalgaz kaynakları açısından da öyledir. Yer altı madenleri bakımından da bütün madenlerin olduğu bir ülkedir.  Dolayısıyla da ulu Türkistan coğrafyasının en büyük ülkesi ve göz bebeğidir. Nazarbayev’in şöyle bir özlemi de var. Devlet başkanının görevlerini azaltarak parlamentoya ve senatoya devretmek istiyor. Kazakistan’da hem parlamento hem de senato var. Nazarbayev’in bu istifasında asla korkulacak bir durum yoktur. Sağlığında yerine geçecek bir isimi ölmeden önce göstermek amacıyla yapılmış bir istifadır. Elini eteğini çekip bir kenara oturacağını da zannetmiyorum. Çünkü devletin kurucu Cumhurbaşkanıdır. Kendisiyle ilgili bir takım yasalar da vardır. Genç bir isme görevlerini devredecek fakat bir lider olarak Kazakistan Cumhuriyeti’nde yaşamaya devam edecektir” şeklinde konuştu.

HÜSEYİN KOYUNCUOĞLU / YENİ HABER GAZETESİ