Kazakistan’da Türkçe konuşan ülkeler toplantısı yapıldı

Kazakistan’da Türkçe konuşan ülkeler toplantısı yapıldı

Kazakistan’da Türk Dili Konuşan Ülkeler Parlamenter Asamblesi (TÜRKPA) üyelerinin katılımıyla Astana Ekonomi Forumu kapsamında "21. yüzyılda Büyük İpek Yolu: Türkçe Konuşan Ülkelerin Önemi ve Perspektifleri" konulu toplantı düzenlendi.

Kazakistan Parlamentosu basın ofisinden yapılan açıklamada, "Toplantıya TÜRKPA ekonomik ilişkilerden sorumlu Komisyonu Başkanı Serik Seydumanov, Kazakistan Parlamentosu Uluslararası ilişkiler, Savunma ve Güvenlik Komitesi Başkanı Maulen Aşimbayev, Azerbaycan Milletvekili Sevinç Guseynova ve CHP'nin KonyaMilletvekili Mustafa Bozkurt’un yanı sıra ekonomi uzmanları katıldı." ifadesi kullanıldı.

Açıklamada, Türk dili konuşan devletler arasında ticaret, ekonomi, ulaştırma ve haberleşme alanlarındaki işbirliğinin ele alındığı toplantıda, İpek Yolu Projesi kapsamında 2 bin kilometresi tamamlanan Batı Avrupa ve Batı Çin arasındaki yolun öneminin vurgulandığı belirtildi.

Toplantıda, Türk dili konuşan devletler arasında ekonomik işbirliğinin pekiştirilmesi için mevzuatların güncellenmesinin yanı sıra bilişim teknolojileri ve iletişim alanındaki işbirliği perspektiflerinin ele alındığı kaydedildi.

Kazakistan, Aralık 2015'ten beri TÜRKPA dönem başkanlığını yapıyor.