Kazakistan'da Uluslararası Eğitim Fuarı

Türkiye'den 7 üniversitenin katıldığı Uluslararası Eğitim Fuarı başladı- Gazi Üniversitesi Eğitim Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Gelişli:- "Amacımız hem ülkeleri birbirlerine yakınlaştırmak hem de ortak kültürü tekrar paylaşmak"- Ankara Üniversitesi Öğ
Kazakistan'da Uluslararası Eğitim Fuarı

ASTANA (AA) - Kazakistan'ın başkenti Astana'da, Türkiye'den üniversitelerin de katıldığı Uluslararası Eğitim Fuarı açıldı.

Kazakistan Eğitim ve Bilim Bakanlığı tarafından düzenlenen fuarın açılış törenine Türkiye, İngiltere, ABD'nin yanı sıra Asya ülkelerinin de aralarında bulunduğu 100'den fazla üniversiteden temsilci ve öğrenci katıldı.

Fuarda Türkiye'yi, 4'ü devlet, 3'ü özel olmak üzere 7 üniversite temsil etti.

Gazi Üniversitesi Eğitim Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yücel Gelişli, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türki Cumhuriyetlere özel ilgi gösterdiklerini belirterek, "Amacımız hem ülkeleri birbirlerine yakınlaştırmak hem de ortak kültürü tekrar paylaşmak." ifadelerini kullandı.

Kazakistanlı öğrencilerin yüksek lisans veya doktora için Türkiye'yi tercih etmesinin daha avantajlı olduğuna işaret eden Gelişli, şöyle konuştu:

"Türki cumhuriyetlerin, yurtdışına öğrenci gönderecekse Türkiye'ye göndermesi hem ekonomik hem de nitelik açısından büyük avantaj. Çünkü Batı ülkelerinde dolar üzerinden hesap edersek, bir öğrencinin yaklaşık yıllık maliyeti 25 bin dolar civarında. Türkiye'de ise 5 bin dolara okur. Kalite açısından Türkiye'de, Batı'daki üniversitelerle çok rahat rekabet edebilecek üniversiteler var. Türkiye'ye gelmelerini tavsiye ederim ve mutlu olacaklarını düşünüyorum."

Gelişli, kültür ve dil yakınlığının da bir avantaj olduğuna dikkati çekerek, "Türk toplumu kültürü, Türki halkları yabancı olarak görmez. Türki devletlerden gelen biri Ankara sokaklarını gezerken, kendini yabancı hissetmez." dedi.

Ankara Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Selahaddin Öğülmüş de Türkiye'ye daha çok yabancı öğrencinin gelmesini, Türkiye'den de yurtdışına öğrenci gitmesini desteklediklerini, böylece karşılıklı etkileşimi sağlamaya çalıştıklarını söyledi.

"Kazakistan'dan lisans ve lisansüstü düzeyde öğrenciler, üniversitemize gelirlerse memnun oluruz." diyen Öğülmüş, üniversitenin öğrencilere kütüphane, yurt ve başka imkanlar sunduğunu aktardı.

Öğülmüş, yaptıkları birçok iş birliği protokolleri çerçevesinde, Kazak devlet üniversitelerinden Ankara Üniversitesine öğrencilerin geldiğini belirterek, daha çok lisansüstü öğrencilerin Türkiye'yi tercih ettiğini dile getirdi.

Giresun Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Enver Sarı ise fuar çerçevesinde sabah saatlerinden itibaren 20-30 öğrenciyle konuştuğunu ve gelenlerin çoğunun Yunus Emre Enstitüsünde Türkçe öğrendiklerini söyleyerek, "Türkiye’ye inanılmaz bir ilgi var." ifadelerini kullandı.

Türkiye'de eğitim fiyatlarının diğer ülkelere göre ucuz olması konusunda Kazak öğrencilerin yeterli bilgisi olmadığını vurgulayan Sarı, "Yeterli tanıtımı yapmadığımızı fark ettim. Bunu yaparsak, Kazakistan'dan çok sayıda öğrenci çekebileceğiz." diye konuştu.

Sarı, Giresin Üniversitesinde eğitim gören bine yakın yabancı öğrencinin yaklaşık 200'ünün Kazak olduğunu ve onlarla özel ilgilendiklerini sözlerine ekledi.

Fuar yarın sona erecek.

Kaynak: