Kazakistan’ın mali şeffaflığı artırma atılımı

Kazakistan’da, mali şeffaflığın sağlanmasına yönelik vergi kanununda yapılan değişiklikler, ülkedeki yabancı işletmeleri etkilemeyecek
Kazakistan’ın mali şeffaflığı artırma atılımı

ASTANA (AA) - Kazakistan’daki yabancı kişi ve örgütlerin mali operasyonlarıyla ilgili bilgilerin Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütüne (OECD) üye devletlere verilmesini öngören kanunun, yabancı işletmeleri etkilemeyeceği bildirildi.

Kazakistan Dışişleri Bakanı Yerlan İdrisov ve Maliye Bakanlığı Devlet geliri Komitesi Başkanı Daulet Ergojin, dışişleri bakanlığı konferans salonunda Kazakistan’da faaliyet gösteren uluslararası kuruluş ve diplomatik temsilcilik çalışanlarıyla bir araya geldi.

İdrisov, toplantıda vergi kanundaki değişiklikler hakkında diplomatlara bilgi verirken, değişikliklerin OECD'nin mali kontrol sistemi standartlarına ve ülkesinin aldığı uluslararası yükümlülüklere uygun olarak yapıldığını belirtti.

Vergi kanundaki yeni normların Kazakistan’da iş yapan yabancı işletmeleri etkilemeyeceğini vurgulayan İdrisov, “Ülkede çalışan yabancı işletmelerin durumunu önemsiyoruz ve onların çalışması için en uygun şartları oluşturmaya hazırız.” dedi.

Ergojin de kanunun OECD ülkeleri ve uluslararası kuruluşlar için Kazakistan’daki yabancı finansman akımının şeffaflığını sağlayacağı söyledi.

Kazakistan’ın OECD ile imzaladığı ve 2014 yılında onayladığı karşılıklı idari yardım sözleşmesine uygun olarak vergi kanunda yapılan değişiklikler, örgüte üye devletlerin isteği üzerine Kazakistan’daki yabancı kişi ve tüzel kişilerin mali operasyonları hakkındaki bilgilerin verilmesini kapsıyor.

OECD'nin Türkiye dahil 34 üye ülkesi bulunuyor.

Kaynak: