Kazakistan’ın tatil merkezi: Burabay

Kazakistan’ın kuzey batısında yer alan, doğa güzelliği ve sanatoryumlarıyla bilinen Burabay Ulusal Parkı, yılda yaklaşık 300 bin turist ağırlıyor.
Kazakistan’ın tatil merkezi: Burabay

Kazakistan’ın başkenti Astana’ya 250 kilometre mesafedeki Akmola eyaletine bağlı Burabay köyünde yer alan park, Sovyetler Birliği'nden bu yana sanatoryumlarıyla ve doğa güzelliğiyle turistlerin ilgisini çekiyor.

Mavi dağ anlamına gelen Kökşetau Dağı'nın yanı sıra Burabay Gölü ve çam ormanlarından oluşan Burabay’a “Kazakistan’ın İsviçresi” deniyor. Aynı zamanda “Kazakistan’ın incisi” olarak da bilinen bu bölgede toplam 14 göl bulunuyor.

Burabay Gölü'nün tam ortasında yer alan "gizemli sfenks" anlamına gelen Jumbaktas Tepesi turistlerin ilgisini çekiyor. Bir taraftan bakıldığında saçları rüzgarda salınan genç ve güzel bir kızı andıran kayanın görüntüsü, başka bir tarafta yaşlı bir kadına dönüşüyor.

Çam ve huş ağaçlarından oluşan ormanlarda binden fazla bitki çeşidi yetişirken, ormanda geyik, tavşan, tilki ve başka hayvanlar yaşıyor.

Yıllardır bir sanatoryum merkezi olarak bilinen Burabay, temiz havasıyla solunum yolu hastalıklardan muzdarip kişilerin ilgisini çekiyor. Doktorlar, çam ağaçlarından çıkan uçucu maddelerin zararlı bakterileri öldürdüğünü belirterek, çam ormanlarında gezmenin insan sağlığını olumlu etkilediğini söylüyor.

Sanatoryumların yanı sıra çok sayıda otel ve konuk evlerinin de hizmet verdiği Burabay’da turist sayısının gittikçe arttığı bildiriliyor.