Kazalarda artış korkutuyor

S.Ü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Hasan Kara, artan trafik kazalarına dikkat çekti.
Kazalarda artış korkutuyor

Selçuk Üniversitesi Tıp Fakültesi Acil Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Hasan Kara, artan trafik kazalarına dikkat çekti. 

Yrd. Doç. Dr. Kara, “Trafik kazaları tüm dünyada yaralanmaya neden olan kazalar arasında ilk sıralarda yer alıyor. Gelişmekte olan diğer ülkeler gibi Türkiye’de de trafik kaza sayısı ve trafik kazalarından olan yaralanma ve ölümler her geçen gün artıyor. Sağlık Örgütünün 2014 yılı raporuna göre trafik kazalarında her yıl 1,2 milyon insan ölürken, daha fazla sayıda insan da yaralanıyor. Bu nedenle trafik kazaları öncelikli ölüm sebeplerinden olarak değerlendiriliyor. Yine Dünya Sağlık Örgütüne göre 2004 yılında 9. sıradaki ölüm nedeni olan trafik kazalarının 2030 yılında 5’inci sıraya yükseleceği tahmin ediliyor. Emniyet Genel Müdürlüğü’nün 2014 yılı istatistiklerine göre ülkemizde yıllık yaklaşık 3 bin 524 kişinin trafik kazalarında öldüğü ve 285 bin 59 kişinin yaralandığı rapor edilmekte. Bu kayıplara hastanelerde hayatlarını yitirenler de eklendiğinde trafik kazalarında ölenlerin yıllık sayısı 10 binleri bulmakta. Trafik kazalarındaki ölüm ve yaralanmaların en önemli nedenleri standart olmayan yollar, hız sınırı aşımı, alkollü araç kullanma, kask kullanmama, denetimlerin yetersizliği, bilinçsiz ve bilgisiz taşıt kullanımı, ilk yardım konusunda bilgisizlik ve emniyet kemeri takmama olarak sıralanıyor” dedi.

ÖLENLERİN YÜZDE 75’İ ERKEK
Trafik kazalarında ölenlerin yaklaşık yüzde 75’inin genç erkekler olduğuna dikkat çeken Yrd. Doç. Dr. Kara, “Trafik kazaları özellikle bu grup için daha yüksek risk taşıyor. Trafik kazaları ayrıca her yıl milyarlarca liralık ekonomik kayba da neden oluyor. Kazalarda ölümlerin yaklaşık yüzde 50’si dakikalar içerisinde olurken, bu ölümler ciddi kafa travmaları, kalp ve büyük damar yaralanmasına bağlı ortaya çıkıyor. Yaralananların yüzde 20’si de sıklıkla günler ve haftalar içinde hastanede enfeksiyon veya gelişen organ yetmezliklerinden ölmektedirler. Bu nedenle erken ve etkin bir müdahale ile hastaların kurtarılması ve yaşam kalitesinin yükselmesi sağlanabilir. Bunun için ilk yardım ve ambulans sistemlerindeki iyileştirmelerin hız kesmeden devam etmesi gereklidir. Ayrıca iletişim araçları, kurs ve aktif eğitimlerle halkımıza bilgilendirme çalışmaları yapılmalıdır. Böylece günlük hayatta sık karşılaştığımız kazalara en az hatayla en verimli şekilde müdahale edilebilecektir.” diye konuştu.