Kazasız günü yok, çözüm bulanı da

Kazasız günü yok, çözüm bulanı da

Ankara Caddesi kazasız gün geçirmiyor. İnsan canını tehdit eden ve ekonomiyi milyarlarca lira zarara uğratan bu kazalara yetkililer sağır ve sessiz. Mahalleli ise artık, sadece bu kazalara değil, kazalara karşı duyarsız tüm yetkililere tepkili!     

Ankara Caddesinde sık sık yaşanan kazalar ve kazalara karşı duyarsız yetkililer çevre halkını bıktırdı. Cadde üzerinde hızlı bir şekilde seyreden araçlar Trafik ışıklarının ani değişmesi nedeniyle durmakta sıkıntı yaşayınca kazalara davetiye çıkarıyor. Yeni Haber gazetesi olarak bu konuyu defalarca gündeme taşımamıza rağmen yetkililer çözüm konusunda herhangi bir girişimde bulunmadı.

Daha önce defalarca gündeme gelmesine rağmen hiçbir önlemin alınmadığı Ankara Caddesindeki trafik ışıklandırmaları kazalara davetiye çıkarıyor. Çevre sakinleri ise daha kazasız gün yaşanmayan yolun daha büyük felaketlere davetiye çıkarmasından endişeli.   Musalla Bağları Mahallesi Ankara Caddesi’ndeki trafik ışıklandırmalarında meydana gelen kazalar vatandaşları tedirgin ediyor. Daha önce gündeme getirdiğimiz caddede meydana gelen kazalar devam etmesine rağmen herhangi önlem alınmadı. Vatandaşlar ise ölümlü kaza yaşanmasından endişe ediyor. Türkiye’de her geçen gün araç sayısı artarken trafik kaza sayısı da aynı oranda artıyor. TÜİK araştırmasına göre son on yılda taşıt sayısı yüzde 68,9, trafik kaza sayısı yüzde 93,1 artmış. Trafik kazalarındaki ölüm ve yaralanmaların en önemli nedenleri standart olmayan yollar, hız sınırı aşımı, alkollü araç kullanma, kask kullanmama, denetimlerin yetersizliği, bilinçsiz ve bilgisiz taşıt kullanımı, olarak sıralanıyor. Trafik kazası nedenlerinde sürücü kusurları ise ilk sırada yer alıyor.  2014 yılında meydana gelen kazalarda ölüm ve yaralanmaya neden olan 193 bin 215 kusurun; yüzde 88,6’sını sürücü, yüzde 9,4’ünü yaya, yüzde 1'ini yol, yüzde 0,6’sını taşıt ve yüzde0,5’ini yolcu kusurları oluşturuyor.

ankara-caddesi-kaza--(3).jpg
BİRİNİN ÖLMESİ Mİ GEREKİYOR!

Musalla Bağları Mahallesi Ankara Caddesi’ndeki trafik ışıklandırmaları sebebiyle meydana gelen kazalar vatandaşları tedirgin ediyor. Sabahtan akşama kadar sayısız korna ve fren sesinin duyulduğu caddede bir önlemin alınmış değil. Vatandaşlar ölümlü kaza yaşanmasından ve canlarından endişe ediyor. ‘Buraya önlem almak için illa birinin ölmesi mi gerek!’  diyen vatandaşlar, “Burada hafif kazaların yanında ağır hasarlı kazalarda meydana geliyor. Özellikle trafik ışıklandırmalara yakın yerlere baktığınızda fren izlerinin uzunluğunu görebilirsiniz. Caddeye Belh Kavşağı tarafından gelirken de neredeyse her yüz metrede bir ışıklandırma var. Bu kazaları ne kadar önlüyor. Sürücülere bunun bir faydası yok. Bu yolu sanki hız kavşağı gibi kullananlar var. Ne kadar ışıklandırma olsa da araçların hızından yeşil ışık yandığında bile geçerken tedirgin oluyoruz” diye konuştular.

ankara-caddesi-kaza--(5).jpg

BU CADDE SÜRÜCÜLERİN İNİSİYATİFLERİNE BIRAKILMAMALI

Caddede kazaların çoğu aşırı hızdan kaynaklandığını ifade eden vatandaşlar, bugüne kadar Başbakan geldiği günler haricinde de burada kazalar için alınan bir önlemi şu an itibariyle göremediklerini ifade ettiler.  Ölümlü kaza meydana gelmediğinin altını çizen vatandaşlar, “Kazalarda meydana gelen maddi kayıpları toplasanız yolu baştan sonra üst geçitlerle donatırsınız. Ankara Caddesi araç ve insan bakımından oldukça işlek bir cadde.  Caddenin tamamında trafik ışıklarının varlığı bilindiği halde umursamaz bir hız söz konusu. Sürücüler 70’le gitmeleri gereken yolda 80’le gitmiyor bildiğiniz ralli yapıyor.  Burada ortaokul, lise, üniversiteye giden öğrencilerde var. Onlarda bunu her gün yaşıyor. Burada ölümlü kaza olmadan birilerinin trafik canavarlarına Ankara Caddesinin ralli yapılan bir cadde olmadığını anlatması lazım. Bu nedenle bu cadde sürücülerin inisiyatiflerine de bırakılmamalı acilen önlem alınmalı” ifadelerini kullandılar.

ankara-caddesi-kaza--(6).jpg

SÜRÜCÜLER IŞIKLARLA UYARILMALI

Ayrıca vatandaşlar bu olaya çözüm olarak bir uyarı sistemiyle kırmızı ışık yanmadan önce ışıkların yanıp sönerek gelen aracın yavaşlatması durumunda ya da şehirde daha önce olan ancak şimdi kaldırılan saniye sayımıyla da belki bu kazaların azalacağı görüşündeler. En kısa zamanda Ankara Caddesi’nde yaşanan kazalara çözüm bulunmasını isteyen mahalle sakinleri yetkilileri göreve davet ediyor.

ankara-caddesi-kaza--(7).jpg
İSMAİL POÇAN 

Kaynak:YENİ HABER