Kebiri: Yeni uzlaşı için herhangi bir garanti yok

Tacikistan İslami Hareket Partisi Lideri Muhyiddin Kebiri, Tacikistan hükümetiyle yeniden uzlaşmak için herhangi bir şart ve garantinin olmadığını belirtti.
Kebiri: Yeni uzlaşı için herhangi bir garanti yok

Tacikistan İslami Hareket (Nahda) Partisi Lideri Muhyiddin Kebiri, Tacikistan hükümetiyle yeniden uzlaşmak için herhangi bir şart ve garantinin olmadığını belirtti.

Kebiri, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "Hükümet, İslami Hareket Partisi dahil muhalefeti dışlamaya çalıştı. Partimiz kapatıldı. Yaklaşık 200'e yakın lider ve üyemiz hapse atıldı. Bazı üyelerimizin ve yetkili kişilerin ailelerinden kaçırılanlar oldu." ifadelerini kullandı.

Hükümet ve muhalefet arasında 1997'de sağlanan uzlaşıya rağmen uluslararası yaşanan şartlar ve değişiklikler neticesinde hükümetin anlaşmadan çekildiğini belirten Kebiri, anlaşmaya garantör olan ülkelerin ise uluslararası başka konularla meşgul olduklarını kaydetti.

Yeniden bir uzlaşı sağlanması konusundaki kanaatine ilişkin Kebiri, "Tacikistan'da barışın sağlanması için iyi niyetli olan bazı tarafların olduğunu görüyorum. Fakat yeni uzlaşı için herhangi bir şart ve garanti yok. Çünkü hükümet cinayet, tutuklama ve sürgün politikası izleyerek kırmızı çizgiyi aştı." dedi.

Hükümete karşı güven kalmadı

Hükümete karşı güvenlerinin kalmadığını, buna rağmen ülkede barışçıl çözüme alternatif aramadıklarını ve gençlerin bazı örgütlere katılmak için bölgedeki ülkelere gitmelerine ve silahlanmalarına karşı olduklarını dile getiren Kebiri, "Yalnız, diktatöre karşı çözümün silahta olacağını düşünen halkı kontrol etmeyi kim garanti edebilir? Suriye'de Beşşar Esed halkını dinlemiş olsaydı halk silaha başvurmazdı." ifadelerine yer verdi.