Kedilerin atası Türkiyeliymiş

Kedilerin evcilleştirilmesi ve kökenleri üzerine yapılan bir araştırma, kedilerin kökeninin Türkiye olduğu konusunda bir dayanak buldu. Şimdiki kedilerin atalarının Anadolu’dan Avrupa’ya yayıldığı düşünülüyor.
Kedilerin atası Türkiyeliymiş

Bilim insanları kedilerin dünyanın dört köşesine nasıl yayıldığını çözmeye çalışıyor. Kedi fosilleri üzerinde yapılan araştırmalar, Anadolu üzerinden Avrupa’ya ulaştığına işaret ediyor. DNA örneklerine göre, Bulgaristan’da bulunan fosiller, ilk örneği Türkiye’de bulunan ve 6 bin yıl daha eski olan fosillerle benzerlik taşıyor. Araştırmacılar bu kedilerin Avrupa’nın kolonileşmesi sürecinde Türkiye, Yunanistan ve Romanya üzerinden yayıldığını tahmin ediyor. İlk evcil kedilerin Akdeniz’in doğu kıyısını da içine alan Fırat ve Dicle ırmakları çevresine uzanan havzada görüldüğü düşünülüyor.

Kedilerin kemirgenler ve diğer zararlı böceklerin kontrol altına alınması amacıyla gemilere alındığı, bu şekilde de dünyanın uzak noktalarına yayıldığı tahmin ediliyor. Hala nasıl evcilleştikleri konusunda kesin bir bilgi olmayan kedilerin uzaktan akrabası olan dağ aslanları ise, insanlardan korkuyor. Yaşam alanlarına kadar giren insanların sesini duyunca kaçan aslanlar, insan hakimiyeti karşısında evcilleşmenin bir örneği olarak görülebilir.